Dipje? Deze 7 soorten comfortfood boosten daadwerkelijk je gelukshormonen

Lifestyle

Dipje? Deze 7 soorten comfortfood boosten daadwerkelijk je gelukshormonen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

11 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

11 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, fotografie Tom ten Seldam

Grote kans dat je het herkent: na een baaldag al je emoties wegvreten met al het vet en suiker dat er in je kast te vinden is. Maar als je dan toch fanatiek gaat lopen snaaien, kun je het wellicht beter houden bij voeding dat daadwerkelijk de gelukshormonen in je lichaam stimuleren. Deze lijst vol troostvoedsel doet precies dat.

1. Cashewnoten  Hoewel voor de buis zitten met een handvol noten een stuk minder verleidelijk klinkt dan met een bak chips, zijn cashewnoten een goede oppepper. Dit komt doordat ze rijk zijn aan tryptofaan, de grondstof van het gelukshormoon serotonine. Grote kans dat jij je snel weer happy voelt. Ook leuk om te weten: cashewnoten kunnen jouw libido een boost geven. Dit komt doordat ze boordevol zink zitten, wat helpt met de bloedtoevoer naar je geslachtsorgaan. Luid en duidelijk: voor je date vanavond maar wat cashewnoten naar binnen schuiven, dus.

2. Bananen Ook geschikt als troostvoedsel: bananen. Bananen bevatten net als cashewnoten tryptofaan, wat voordelig is voor die serotonine-aanmaak. Hoog tijd om de snoepkast over te slaan en door te lopen naar de fruitschaal, dus. Fun fact: zo'n 95% van de productie van serotonine vindt in je darmen plaats. Over 'liefde gaat door de maag' gesproken.

Lees ook: Smartphone slecht voor het slapengaan? Volgens dit onderzoek helpt het je juist

3. Salade We weten wat je denkt: hoe kan iemand híér nou gelukkig van worden? Nou zo: in groene groenten zoals sla en komkommer zitten de stoffen tyrosine en fenylanaline, die de aanmaak van het beloningshormoon dopamine stimuleren. Dit geeft je een intens gevoel van blijheid. Als je het al helemaal bont wil maken met die dopamineboost gooi je er wat kip doorheen: hoef jij ook niet als een konijn op al dat groen te knagen.  

4. Pittig eten Nog zo'n gelukshormoon: endorfine. Endorfine onderdrukt pijn en angst terwijl het ondertussen een blij gevoel geeft, en wordt aangemaakt wanneer wij pittig voedsel eten. Waarom, vraag je je dan af? Zoals we al zeiden onderdrukt endorfine pijn, en probeert het zo dat brandende gevoel dat jij op je tong hebt na pittig eten te onderdrukken. Conclusie: voel je vooral vrij om los te gaan met de chilisaus op je bittergarnituur. Of werk een hele rode peper naar binnen, ieder z'n ding. 

5. Pasta  Over endorfine gesproken: in de lijst van comfortfood mag pasta beslist niet ontbreken. Pasta zit boordevol magnesium, wat de aanmaak van endorfine stimuleert. Ondertussen weet je vast behoorlijk wat over die geluksstoffen en -hormonen om te weten dat dit je humeur goed doet. Tip van flip: maak er een vispasta van met zalm of garnalen. Door het rijk aan omega 3 wordt de serotonineproductie aangewakkerd. Vink je dat vakje ook weer aan. 

Lees ook: Goed nieuws: grote kans dat jij geen vrouwenbrein én geen mannenbrein hebt

6. Theetijd  Tijd voor thee: groene thee bevat L-theanine, een wateroplosbaar amoniazuur dat helpt bij de aanmaak van - je ziet het vast van mijlenver al aankomen - serotonine en dopamine. Kalmerend gevoel gegarandeerd. Zet voor wat comfort dus de waterkoker aan in plaats van fanatiek je voorraadkasten afstruinen. Hierbij komt nog dat huilen boven je bord pasta niet erg smakelijk is, maar in je thee die tranen toch geen verschil maken. Win-win. 

7. Pure chocola We hebben de beste van de lijst voor het laatst bewaard, want waarschijnlijk zat jij de hele mikmak langs te scrollen op zoek naar of je dit troostvoedsel zonder schuldgevoel naar binnen kon werken. Goed nieuws, want ook chocola is goed voor je humeur. Sterker nog: in chocola zit een organische stof genaamd fenylethylamine. Die kennen we in ons lichaam ook: deze verschijnt namelijk wanneer we verliefd zijn. Had je altijd al een onverklaarbaar grote liefde voor chocolade? Dan is dit de verklaring.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen