Dit zeggen de kleur en textuur van je nagels over je gezondheid

Body & Mind

Dit zeggen de kleur en textuur van je nagels over je gezondheid

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

6 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

6 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Aan je nagels kun je vaak gezondheidsklachten aflezen. Ja, we weten dat nagels lezen klinkt als een of andere vage geitenwollensokken cursus die je tante op Social Deal heeft gevonden, maar dat hoeft het niet te zijn. Het kan juist heel behulpzaam zijn om inzicht te krijgen in je gezondheid.

Dus welkom bij deze absoluut niet saaie cursus nagels lezen voor dummies.

Kleur Kleurrijk verhaal, die nagels van ons. Ja, tuurlijk, je kunt ze in elke tint van de regenboog lakken, en de psychologie achter die kleurkeuzes is al een hoofdstuk apart. Maar wist je dat je naakte nagels ook een heel kleurenpalet kunnen vertonen? En die tinten vertellen meer dan je denkt. Hier een snelcursus in wat je nagelkleur je mogelijk probeert te vertellen:

  • Bruin of zwarte verkleuringen rond je nagelbed Deze kunnen een alarmbel zijn voor huidkanker. Maar, adem in, adem uit: vaak zijn het gewoon onschuldige 'nageltrauma's' (je kent het wel: als je vinger weer eens tussen de deur heeft gezeten).

  • Witte of bleke nagels Dit kan duiden op bloedarmoede of een leverprobleem. Of het is simpelweg een teken dat je niet meer de jongste bent. Niet dat we daar een dagelijkse herinnering aan nodig hebben, maar thanks.

  • Gele nagels Deze kunnen een signaal zijn van een schimmelinfectie, maar net zo goed van overgebleven gellak of, eh, iets te enthousiast rookgedrag.

  • Witte vlekjes op je nagels Hoewel ze vaak verschijnen als gevolg van een klein nageltraumaatje, kunnen ze soms ook wijzen op een onderliggende schimmelinfectie.

Lees ook: Mét lover het nieuwe jaar in? Dit is waarom je je nagels dan vooral rood wil lakken

Textuur En nee het blijft niet bij kleuren, ook de textuur van je nagels houdt veel verscholen:

  • Afbladderende of geribbelde nagels (ook wel onychorrhexis genoemd) Deze wijzen vaak op uitgedroogde nagels of een liefde voor nagelproducten die misschien iets te ver gaat. Aan de andere kant kan het ook een signaal zijn van de ziekte van Raynaud of een hint dat je misschien wat meer eiwitten moet eten.

  • Broze en breekbare nagels Deze hebben soms, maar niet altijd, te maken met ouderdom. Ze kunnen ook een stille schreeuw zijn om aandacht vanwege bloedarmoede of een sluimerende schimmelinfectie.

  • Kleine scheurtjes of deuken Dit kan een indicatie zijn van artritis of psoriasis. Maar als je een nagelbijter bent, heb je er wellicht ook last van. En nee, daarvoor hoef je dan  niet per se naar de dokter, misschien alleen naar een goede nagelvijl kopen.

  • Ribbels Verticale ribbels zijn vaak een teken van veroudering, maar horizontale ribbels (Lijnen van Beau) kunnen wijzen op systemische ziekten, koorts of trauma. Ze kunnen aan de andere kant gewoon een teken zijn van het meermaals terugduwen van je nagelriemen.

Onthoud goed: het uiterlijk van je nagels kan van alles betekenen. Dus, voordat je bij het zien van een bruine vlek op je nagel jezelf al tussen zes planken fantaseert, haal adem. Kijk eens wat vaker naar je nagels, maar zonder direct in doemscenario's te bedenken. En bij twijfel? Even langs de huisarts. Zo simpel is het.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind