Asking for a friend: hoe lang in bed liggen is té lang?

Body & Mind

Asking for a friend: hoe lang in bed liggen is té lang?

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

1 maart 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

1 maart 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Het is dé trend du jour. De één noemt het bed rotting, de ander hurkle-durkling. Samengevat komt het erop neer dat het tegenwoordig helemaal oké is om niet direct je bed uit te komen. Vinden wij ook.

Niks is zo lekker als nog héél eventjes blijven liggen, om vervolgens de dag te beginnen. Maar hoe lang is eigenlijk verantwoord?

Neuroloog Dr. Marjorie Soltis geeft The New York Times het verlossende antwoord: 'vijftien tot dertig minuten is een goede richtlijn'. Dertig minuten maar, denk je misschien? Ja, dat is het advies voor dagelijkse bed rotters, maar ook dat is maar een richtlijn. Luister vooral naar wat je lichaam nodig heeft. 

Soltis stopt mensen ook nog even een hart onder de riem: mocht je een zaterdag besluiten om de hele dag in bed te blijven omdat je je uitgebrand voelt, dan is dat helemaal prima. Geen schuldgevoelens nodig, echt niet. En als je 's ochtends wat meer tijd nodig hebt om op gang te komen, dan is dat helemaal geen schande. Hm, dat stelt ons toch wel gerust.

Lees ook: Met deze gouden tip ben jij binnen no time een ochtendmens

Invulling Behoort hurkle-durkling inmiddels standaard tot je ochtendroutine? Misschien kun je kijken of je die extra tijd in bed nog een positieve invulling kunt geven door even te lezen, te journallen of het nieuws te kijken. Probeer in elk geval niet oneindig op je telefoon te gaan scrollen, want dat is dan weer niet de beste start van je dag (maar hé, dat had je vast zelf ook wel kunnen bedenken).

Waarom? En dan nu, tromgeroffel graag, de vraag die ons 's nachts wakker houdt: waarom vinden we het nu zo fijn om 's ochtends nog even te blijven liggen? Dat heeft te maken met ons verlangen naar autonomie. De leiding hebben over ons eigen leven. We moeten al zoveel op een dag. Door 's ochtends net wat langer in bed te blijven liggen, plan je onbewust voor jezelf even wat extra me-time in. Zo, weer een levensvraag beantwoord.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind