Finland is voor het 7e jaar op rij het gelukkigste land ter wereld: dit kunnen we van hen leren

Body & Mind

Finland is voor het 7e jaar op rij het gelukkigste land ter wereld: dit kunnen we van hen leren

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

1 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

1 april 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gevoel van neerslachtigheid? Behoefte aan een ontsnapping? Vergeet tropische bestemmingen: Finland is waar je moet zijn. Waarom? Nou, omdat Finland al voor het zevende (!) jaar op rij is uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. 

Ja, het land van sauna's en de kerstman is uitgeroepen tot het gelukkigste land. Elk jaar, ter gelegenheid van de Internationale Dag van het Geluk op 20 maart, lanceert men het Wereldgeluksrapport. Daarin geven meer dan 100.000 mensen uit 143 landen hun leven een cijfer tussen 1 en 10. En raad eens? Finland belandde dus wederom op de eerste plaats met een gemiddelde cijfer van 7,7.

Geluk zit in een klein hoekje Waarom die Finnen dan zo gelukkig zijn? Om die vraag te beantwoorden, moet je het vooral niet moeilijker maken dan het is. Het antwoord is verrassend simpel, en nee, het heeft niets te doen met bijzondere rituelen, strenge diëten of ijskoude duiken.

Het ligt simpelweg vooral aan hun benadering van het leven. In het bijzonder omarmen de Finnen een concept genaamd sisu, wat ruwweg vertaald kan worden naar 'veerkracht' of 'volharding'. Het betekent dat ze zichzelf uitdagen om door te gaan op momenten waar anderen zouden opgeven, en daarbij steunen ze op positieve ervaringen uit het verleden. Als ze denken dat ze iets niet aankunnen, is het belangrijk om logica boven emotie te stellen en kalm te blijven te midden van chaos. Ja, als je het zo hoort is het niet gek dat ze - over het algemeen - een sterke mentale gezondheid hebben.

Lees ook: Waarschijnlijk moeten je beste jaren nog komen: op deze leeftijd voel jij je het gelukkigst

Beetje lief voor elkaar Maar dat is nog niet alles. Ook de sociale cohesie in Finland draagt bij aan de hoge geluksscore. Zo heeft maar liefst 96 procent van de Finnen het vertrouwen dat er altijd iemand voor ze klaarstaat in moeilijke tijden - dat is wel 5 procent meer dan het wereldgemiddelde.

En de Finnen zijn niet alleen lief voor elkaar, maar ook voor zichzelf. Dat zie je vooral terug in de rijke saunacultuur van Finland, die vermoedelijk ook een flinke duit in het zakje doet voor het Finse geluksgevoel. Voor hen is een saunabezoek namelijk meer dan alleen een boost voor je gezondheid; het draait net zo goed om het ontsnappen aan de stress van het dagelijkse leven, momenten van rust vinden en verbinding maken met anderen.

En uh, wij dan? Vast en zeker zit je nu op het puntje van hun stoel, en brandt er nog één vraag op je lippen - als je het niet al zelf hebt opgezocht: want hoe staat Nederland ervoor? Nou, Nederland is in 2024 een plekje gezakt in het Wereldgeluksrapport, maar we staan - hoe hard we ook klagen met z'n allen - nog steeds in de top 10 van gelukkigste landen. We staan op een respectabele zesde plaats met een gemiddelde score van 7,3. Hè hè, weten we dat ook weer, kunnen we tenminste met een gerust hart gaan slapen vannacht.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind