Aspergeseizoen: dit bepaalt of jij aspergepies kan ruiken of niet

Body & Mind

Aspergeseizoen: dit bepaalt of jij aspergepies kan ruiken of niet

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

20 maart 2024 om 19:00

Gepubliceerd op

20 maart 2024 om 19:00

Ja, ja, de lente is weer begonnen! De tijd waarin het zonnetje ons weer begroet, bloemen in volle bloei staan, jonge dieren vrolijk rondhuppelen, en natuurlijk, het aspergeseizoen in volle gang is.

Asperges, een ware traktatie met een zachtgekookt eitje en wat ham, of heerlijk verwerkt in een romige soep. Oké, een klein minpuntje is de nogal bijzondere geur de dag erna bij het plassen, maar ja, dat nemen we dan maar voor lief. Gaat er geen lampje branden? Dan hoor je gelukkig bij het merendeel van de mensen die aspergeplas niet kan ruiken.

Aspergeplas? Werkelijk geen idee waar we het over hebben? Wij praten je even bij: asperges bevatten asparagusinezuur, dat in je lichaam wordt omgezet in zwavelverbindingen. En deze verbindingen zijn verantwoordelijk voor een unieke, zwavelachtige geur van je urine na het eten van asperges. Dus, mocht je wc na een heerlijke aspergemaaltijd een beetje anders ruiken, weet je nu precies waarom.

Special skill Maar wist je dat je blijkbaar tot een club met een 'zeldzaam' talent behoort, als jij dus na het eten van asperges een zweem van zwavel kunt opmerken? Onderzoek wijst uit dat deze bijzondere skill namelijk niet voor iedereen is weggelegd. Het blijkt dat slechts 42 procent van de mannen en 39 procent van de vrouwen aspergepies ruikt.

Lees ook: De lente is in aantocht: dit is de beste oplossing tegen hooikoorts

Genetisch bepaald En nee helaas, er bestaat geen workshop of training om je neus te verfijnen zodat jij de gave ook kunt ontwikkelen. Het is genetisch bepaalt of jij dit kunt of niet. Uit onderzoek blijkt dat het allemaal draait om specifieke eigenschappen op je eerste chromosoom, die een grote rol speelt in je reukvermogen. Heb je die eigenschappen niet? Dan ruik je waarschijnlijk geen rare geurtjes na het eten van asperges.

Maar voordat je teleurstelling de overhand neemt, er is nog hoop: in eerder onderzoek is ontdekt dat niet iedereen stinkende plas heeft na het eten van asperges. Het kan dus heel goed zijn dat je de geur wel kunt ruiken, maar hem simpelweg zelf niet uitplast. 

Wil je echt zeker zijn? Tja, dan staat er dit aspergeseizoen misschien een ongemakkelijke vraag op het programma: 'Eh, mag ik even ruiken terwijl je plast?' Ja, het kan wellicht wat wenkbrauwen doen fronsen, maar hé, alles voor de wetenschap, toch?

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind