Even een opfriscursus: dít is in welke levensfase de geboortejaren nu staan

Body & Mind

Even een opfriscursus: dít is in welke levensfase de geboortejaren nu staan

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

24 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

24 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Welkom! Leuk dat je je hebt aangemeld voor deze crash course geboortejaren. We kennen het allemaal: plotseling paradeert er zo'n frisse stagiair uit 2004 je kantoor binnen, terwijl zij in jouw beleving gisteren nog in de zandbak zat.

Daarom is het tijd voor &C's opfriscursus geboortejaren. We houden het luchtig, met een vleugje humor, zodat je voortaan precies weet wie je voor je hebt - en je niet meer met je mond vol tanden staat bij het horen van iemands geboortejaar.

Cursus 1: Brugklassers Ah, die goeie oude tijd: het begin van je middelbare schooljaren. Zo volwassen in je hoofd. Want jij mag als basisschoolheld de grote beruchte middelbare gaan verkennen. Al snel wordt je met de neus op de feiten gedrukt, want zo oud blijk je helemaal niet te zijn als je als brugpieper door de gangen dwaalt, met alle lange zesdejaars die - letterlijk - op je neerkijken.

Herinner je die tijd nog? Lang geleden, hè? Voor kinderen uit ongeveer 2010, 2011 en 2012 is dat nu de werkelijkheid. Nee, dat is geen rekenfout. Als je in 2011 geboren bent, ben je nu 12 jaar dus zit je gewoon al in de brugklas. Ja, eerlijk gezegd, je bent niet de enige die stiekem nog steeds denkt dat ze kleine peuters zijn.

Lees ook: Nee, het ligt niet aan jou: dit is waarom de heenweg langer lijkt dan de terugweg

Cursus 2: Profielkeuze Welkom bij cursus nummer twee. We duiken in die spannende fase van de middelbare school: de profielkeuze. Ergens in de tweede of derde klas, afhankelijk van het niveau waarop je zat, stond je voor die grote beslissing. Je vakkenpakket kiezen. Zo lastig… Welk profiel gaat het worden? Toch best belangrijk, en je bent nog maar zo jong.

Nu staan de kids uit circa 2009, 2010 en 2011 voor deze moeilijke keuze. Kunnen zij echt al zulke cruciale besluiten nemen? Blijkbaar wel. Hoewel ze in jouw gedachten nog steeds klein lijken, zijn ze alweer 13 tot 15 jaar oud. Had je niet gedacht, hè?

Cursus 3: Studeren Ach, en dan zit eindelijk die verdomde middelbare schooltijd erop, wat heerlijk. Nu ben je de baas over je eigen leven. Geen eindeloze lessen meer die je niks interesseren. Nu kun je je focussen op wat je écht leuk vindt. Maar ja, wat ga je dan doen? En blijf je thuis studeren of ga je juist op avontuur en verder weg van huis? Misschien zelfs op kamers?

Het zijn weer flink wat keuzes om over na te denken. Best spannend eigenlijk, vooral als je bedenkt dat de keuzes die je nu maakt je hele toekomst kunnen beïnvloeden. Of toch niet? Hoe dan ook, voor jongeren geboren in 2005, 2006 en 2007 voelt het vast als een enorme stap nu ze aan het begin van hun studentenleven staan.

Lees ook: Is dat even een opluchting: dit is waarom je kinderen liever 'goed genoeg' opvoedt dan 'perfect'

Cursus 4: Werken En daarmee zijn we alweer bij de laatste les van onze reeks aangekomen. Sta er niet van te kijken als je binnenkort iemand uit 2006 of eerder als nieuwe collega verwelkomt. Ja, zij mogen vanaf nu het werkveld betreden. En hoewel ze in jouw gedachten misschien nog aan de jonge kant lijken, zijn de mensen uit 2006 inmiddels echt wel 18. Ze hebben het recht om te stemmen, auto te rijden, uit te gaan en ja, ze mogen legaal een drankje doen. Volwassen zijn ze dus zeker.

Natuurlijk kunnen er wat variaties zijn, afhankelijk van of je vroeg- of juist een laatbloeier bent - beide zijn prima! In ieder geval bedankt voor je aandacht. We hopen dat deze opfriscursus je weer een helder beeld heeft kunnen geven van waar iedereen in het leven staat. Zodat je niet té verbaasd kijkt als je straks je boodschappen bij iemand uit 2008 afrekent.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Body & Mind