Dit is waarom je ‘s winters meer last hebt van je menstruatie

Body & Mind

Dit is waarom je ‘s winters meer last hebt van je menstruatie

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

6 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

6 februari 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Laten we eerlijk zijn, ongesteld zijn is nooit een pretje - maar in de winter is het echt andere koek. Naast dat het al moeite kost om volledig ingepakt de kou in te gaan, maakt menstruatie dit seizoen niet makkelijker. Hoe kan het dat de winter zo de menstruatie kan beïnvloeden? Daar blijkt een logische verklaring voor te zijn. 

Verloskundige en zwangerschapsadviseur, Avril Flynn, onderzocht de invloed van het koude weer op de menstruatie. Zij geeft aan dat het heel gewoon is om ‘s winters meer last te hebben van menstruatiemoeheid.

Je cyclus wordt geregeld door je hormonen. Tijdens je menstruatie schommelt je hormoonspiegel, waardoor je emotioneel en fysiek wat uit balans kan raken. Zo kun je last hebben van eetbuien, stemmingswisselingen, gevoelige borsten, puistjes en een laag libido. En in de winter worden al die symptomen door verschillende redenen nog eens versterkt. Bijvoorbeeld:

Winterdepressie (Seasonal Affective Disorder) Door gebrek aan licht kun je last krijgen van een winterdepressie. Je hersenen hebben namelijk licht nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. En als dat proces wordt verstoord - doordat het nog donker is als je opstaat en alweer donker als je thuis komt - kun je niet alleen depressief worden, maar kan ook je menstruatiemoeheid worden versterkt. Door de o zo kleine hoeveelheid zonlicht wordt je slaappatroon verstoord. Je slaapt minder en slechter - en bent dus vermoeider. 

Lees ook: Slaap je ook zo slecht als je ongesteld bent? Dit is Periodsomnia

Minder beweging Als je het al niet makkelijk vindt om naar de sportschool te gaan, kan het in de winter al helemaal een uitdaging zijn. Weer die jas aan, weer de kou in: we begrijpen maar al te goed dat je daar niet altijd zin in hebt. Toch is het beter om wel naar de gym te gaan, want door te bewegen verbetert je bloedcirculatie én maak je meer endorfine aan, waardoor je minder moe bent en dus minder last hebt van die vervelende vermoeidheid die bij de menstruatie hoort. 

Veranderen van je eetpatroon Herken je dat? In de zomer heb je trek in lekkere salades en schijven watermeloen, maar in de winter kan het niet zwaar en vet genoeg zijn. Daar is wel een verklaring voor: in de winter daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je lichaam vraagt om eten dat het warm houdt. Om koolhydraten en suiker, dus. Het is misschien niet zo'n goed plan om altijd aan die behoefte toe te geven. Al dat vette eten is niet alleen minder goed voor je lijn, het zorgt vooral voor heel veel schommelingen in je bloedsuiker, waardoor je veel meer last krijgt van menstruatiemoeheid. 

Kortom, meer last hebben van vermoeidheid als je ongesteld bent is heel normaal. En af en toe een dutje als je hier zin in hebt dus ook. Slaap lekker!

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen