Kakken voor dummies: deze drie yogaposes helpen bij een betere stoelgang

Body & Mind

Kakken voor dummies: deze drie yogaposes helpen bij een betere stoelgang

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

20 oktober 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

20 oktober 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Last van verstoppingen? Dan is het helemaal niet zo'n gek idee om een paar yogaklasjes te volgen. Je zou het misschien niet verwachten, maar een hoop yogahoudingen werken goed als je last hebt van obstipatie.

Door de ontspanning van spieren te stimuleren, de bloedcirculatie op gang te brengen, druk weg te nemen én de bewegingen van de darmen te ondersteunen, kan yoga behoorlijk succesvol werken tegen obstipatie. Gewoon effe proberen. Baat het niet dan schaadt het niet, toch?

Standing forward bend De standing forward wattes? Klinkt ingewikkelder dan het is. Echt waar. Voor deze pose ga je met je voeten op heupafstand staan. Adem in, maak lengte in je bovenlichaam en neem je handen mee omhoog. Op de uitademing beweeg je de borst richting de dijen. Eigenlijk vouw je jezelf als het ware dubbel. Als je het fijn vindt, kun je eventueel de ellebogen vastpakken. Hier adem je langzaam minimaal tien keer in en uit.

Waarom je er beter door kan kakken? Deze pose heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel en veroorzaakt druk in het gebied van je buik. Hierdoor kan de stoelgang makkelijker op gang komen.

Lees ook: Huh? Zit de neiging om vegetarisch te worden in je genen?

Zittende meditatie Ingewikkelde poses zijn echt niet altijd nodig. Een zittende meditatie kan ook helpen. Ga hiervoor in de kleermakerszit zitten, het liefst op een yogablok, zodat je heupen hoger zijn dan je knieën. Focus jezelf voor de komende vijf minuten op niets anders dan je ademhaling.

Waarom het werkt? Doordat je lichaam ontspannen is, krijgen je darmen een seintje dat deze zich ook mogen ontspannen. Dit heeft dan weer invloed heeft op het op gang brengen van de stoelgang. Moet je standaard naar de wc na een yogales of meditatiesessie? Dan weet je gelijk waarom.

Liggende twist Zoals we al eerder zeiden: ingewikkelde standjes zijn echt niet altijd nodig. Bij de liggende twist ga je plat op de grond liggen en trek je de rechterknie naar je borst. Vervolgens trek je de rechterknie over het lichaam naar links en strek je rechter arm uit naar de rechterzijde en kijk naar je rechterhand. Met je linker hand of arm kun je jouw rechterdij richting de vloer drukken. Net als bij de andere oefeningen houd je dit gedurende tien ademhalingen vol. Vervolgens herhaal je de oefening aan de andere kant.

Deze houding werkt net als het uitwringen van een natte doek. Klinkt smerig, is het misschien ook wel een beetje. Het draaien masseert en stimuleert als het ware de darmen. Hallo snelle stoelgang.

Ga je aan de slag met deze oefeningen? Zorg dan wel dat er een toilet mét wc-papier in de buurt is. Zeg niet dat we je niet hebben gewaarschuwd. En mocht het allemaal nou niet werken: bezoek dan gewoon even een huisarts.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen