Koos seksloos: waarom steeds meer mensen celibatair (zonder seks) door het leven gaan

Body & Mind

Koos seksloos: waarom steeds meer mensen celibatair (zonder seks) door het leven gaan

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 februari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam, tekst Kim Palmaccio

Gepubliceerd op

19 februari 2024 om 20:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam, tekst Kim Palmaccio

Er is een groeiende groep mensen die bewust celibatair – zonder seks dus – door het leven gaat, dat ontdekte Kim Palmaccio, nogal bleu op dat vlak. Voor &C's maartnummer zocht ze uit: wie zijn deze mensen en waarom doen ze dit? Je leest hier een preview.

Na maanden tegenstribbelen, ging ik dan toch overstag en maakte ik een TikTok-account aan in de hoop de jeugd bij te houden. Tegen alle verwachtingen in was ik zeer te spreken over het medium. 'God, wat doen die makers dat goed, hè,' hoorde ik mezelf met een hoog boomergehalte tegen mijn vrienden zeggen, 'met dat algoritme, en zo. Ze weten precies wat je leuk vindt, ik kan úren blijven scrollen.'

Op een avond belandde ik zonder te weten waarom in de wondere wereld van de hashtag #celibacy. Tuurlijk had ik weleens van de term celibaat gehoord. Naar mijn weten betekende dat zoiets als een bewust ongehuwde staat, met name voor gelovigen, waarbij iemand automatisch ook voor een volledig seksloos leven koos omdat in veel kerken seks alleen binnen het huwelijk was toegestaan. Monniken en priesters, en zo. Maar nee: op TikTok zijn het vooral jonge mensen, zo tussen de twintig en dertig jaar en lang niet alle- maal gelovig, die bewust seksloos door het leven gaan. Het zijn bloedmooie, vaak vrijgezelle mensen, in de bloei van hun leven. En dan hebben we het niet over een maandje of twee geen seks, sommigen houden het al vijf jaar vol. Was dit dan de jeugd van tegenwoordig?

Seksueel genot voorop Model en tiktokker Ally Renee (1,2 miljoen volgers) zegt dat ze al een jaar celibatair leeft en dat het 'the best thing in the world' is. Nog voordat ik het filmpje verder kijk, klik ik op de reacties. Is dit echt? Een scam? Een grap? Contessa Tessa (296 volgers) schrijft: 'Celibacy and modesty is empowering.' Indiah (225 volgers): 'Being celibate is the best thing I think every woman should do.' Grace (142 volgers): 'I was celibate for a year and it was SO EYE-OPENING! It helped me narrow everything down and put myself and my boundaries first.'

Goed. Geen grap dus, blijkbaar. De jeugd is bloedserieus. Ik kijk het filmpje af. Kort samengevat: deze mensen stellen hun genot en seksuele autonomie voorop. Verwar dit principe overigens niet met aseksualiteit (een seksuele oriëntatie zoals homoseksualiteit, waarbij iemand niet of amper seksuele aantrekking naar andere personen ervaart) of de zogenoemde 'seksrecessie' waarin sommige jongeren zich bevinden, mede door het afnemende aantal romantische relaties en een afnemend alcoholgebruik. Nee, deze mensen hebben bewust geen seks omdat ze daar gelukkiger van worden. Vrolijker. Fitter. Energieker zelfs.

'Ik wil geen seks met anderen tenzij ik iemand echt heel leuk vind,' aldus Merel (36), die vrijgezel is en wegens privacyredenen niet met achternaam in dit blad wil. 'Alle vluchtige seks die ik voorheen had was bijna altijd slecht of zelfs pijnlijk. Ik genoot er nooit echt van. Achteraf voelde ik me soms gebruikt. Bij serieuze scharrels is mijn ervaring: zodra er seks in het spel is, komen er ego's om de hoek kijken en seks staat dan de diepere emotionele band die ik met iemand wil opbouwen in de weg.'

Ze vervolgt: 'Ik gebruikte seks ook vaak op de verkeerde manier. Als ik stress had of niet lekker in mijn vel zat, wilde ik seks als afleiding en troost. Hetzelfde deed ik met porno en masturberen. Ik deed het vlug, om even dat dopamineshot te krijgen, maar echt genieten deed ik er niet van. Ik wil een betere relatie met intimiteit. Met mezelf en met anderen. Door even celibatair te zijn, hoop ik seks in de toekomst meer te waarderen. Het heeft voor mij overigens niks met 'reinheid' of 'puurheid' te maken, dat vind ik echt onzin. Ik ben een feminist. Ik hou van seks. Alleen doe ik het nu voornamelijk met mezelf.'

Tiktokker Talia Cadet (96,4 duizend volgers) heeft om dezelfde reden als Merel al drie jaar geen seks. Ze geeft in haar video vijf redenen waarom ze voor een celibatair leven koos: 'Tijdens covid was ik heel bang om ziek te worden, dus ik besloot – in elk geval tijdelijk – celibatair te worden. Na een tijdje merkte ik hoeveel focus, concentratie en energie ik kreeg van een seksloos bestaan. Er verdween een soort onbewust opgefokt gevoel dat ik continu in me had. Mijn mentale gezondheid ging erop vooruit en ik kreeg meer zelfliefde: ik liet mijn eigenwaarde minder afhangen van het oordeel van een ander.

'Vindt de ander mijn lichaam wel aantrekkelijk of mooi genoeg voor seks?' Ik liet me niet meer 'gebruiken’ voor de seksuele behoefte van andere mannen, maar luisterde vooral naar de behoefte van mezelf. Dat kan ik echt iedereen aanraden. Het werkt bevrijdend.'

Verknipte cultuur Sinds afgelopen januari steeg het aantal 'celibaat'-zoekopdrachten met maar liefst negentig procent, schrijft de Britse krant The Guardian. De teller staat op meer dan tweehonderd miljoen views op TikTok. Een trend, kunnen we voorzichtig stellen. En hoewel die zich voornamelijk in Amerika afspeelt, zijn er verschillende internationale onderzoeken die aantonen dat er minder interesse is in seks en seksuele relaties, ook in Nederland.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde begin 2023 een aanzienlijke daling in seksuele activiteiten onder Nederlandse jongeren. Vooral jongeren tussen de 16 en 25 zijn minder seksueel actief: in 2014 had nog 63 procent van hen seks, terwijl dit in 2022 was gedaald tot 56 procent.

Benieuwd waarom Joana (22) zich zorgen maakt om de cultuur waarin zij en haar leeftijdsgenoten opgroeien? En wil je weten wat volgens psycholoog en onderzoeker Justin Lehrmiller (en andere specialisten) de redenen zijn voor deze trend?

Dat lees je in &C's maartnummer

7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van Body & Mind

Meer van deze auteur