Monique (38) leeft in menstruatiearmoede en moet kiezen: brood of maandverband?

Body & Mind

Monique (38) leeft in menstruatiearmoede en moet kiezen: brood of maandverband?

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

10 februari 2023 om 18:00

Gepubliceerd op

10 februari 2023 om 18:00

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar er zijn in Nederland meisjes en vrouwen die geen tampons en maandverband kunnen betalen. Heel veel zelfs. De gevolgen daarvan zijn groot, vertelt ervaringsdeskundige Monique.

Ongesteld zijn is voor veel vrouwen een vervelende periode. Gelukkig geldt voor de meesten: paracetamol naar binnen, chocolade binnen handbereik, een paar dagen op je tanden bijten en het zit er weer op. Hoe anders is dat als je geen tampons of maandverband kunt betalen. Als je een week moet binnenblijven omdat je 24 uur per dag door zou kunnen lekken. Als je moet kiezen tussen avondeten of maandverband. Tussen met honger naar bed of dagen geen mensen zien. Dan is deze periode een regelrechte ramp.

Niet naar school Het lijken onrealistische keuzes, maar voor Monique (38) zijn ze helaas werkelijkheid. Zij lijdt aan menstruatiearmoede. Daarvan is sprake wanneer mensen niet genoeg geld hebben om producten te kopen die nodig zijn om een menstruatie hygiënisch en zelfverzekerd door te komen, zoals maandverband en tampons. Zeldzaam, denk je? Helaas niet. En niet alleen onder volwassenen, ook onder jonge meiden is het een groot probleem. 1 op de 12 meiden heeft vanwege geldgebrek soms geen toegang tot menstruatieproducten. Bijna 53.000 meisjes missen hierdoor soms lessen op school. Ze slapen ’s nachts met wc-papier in hun ondergoed – op hoop van zegen – en durven hier bovendien met niemand over te praten.

Vijftig euro per week Monique was 34 toen zij te maken kreeg met menstruatiearmoede. Ze belandde in financiële nood en moest als alleenstaande moeder met twee kleine kinderen rondkomen van vijftig euro per week. Maandverband? Onbetaalbaar. Monique gebruikte wc-papier en bleef zoveel mogelijk binnen. Monique: 'Ik heb me heel naar gevoeld in die periode. Alleen. Ik ging door voor mijn kinderen. Je hebt geen contact meer met andere mensen, dus je komt in een sociaal isolement terecht.'

Hulptroepen Monique leeft nog altijd van vijf tientjes in de week, maar er is wel iets veranderd: ze krijgt steun van stichting De Roze Hulp, die zorgt voor uitgiftekastjes met menstruatieproducten in haar buurt waarvan ze gebruik kan maken. Ook Always zet zich in om menstruatiearmoede te bestrijden, door te zorgen dat vrouwen en meisjes die dit het hardst nodig hebben toegang krijgen tot gratis menstruatieproducten. Voor het derde jaar op rij is er een campagne opgezet, samen met Voedselbanken Nederland en Nationaal Fonds Kinderhulp.

Voor elk pak Always maandverband dat je tot 12 maart bij Kruidvat koopt, doneert Always een product aan Voedselbanken Nederland en een product aan Nationaal Fonds Kinderhulp. Samen stoppen we menstruatiearmoede.

Dit is een samenwerking met Always.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer van &C the brandstudio