Miss Nederland Rikkie Kollé was plotseling wereldnieuws: hoe ging ze daarmee om?

Beauty

Miss Nederland Rikkie Kollé was plotseling wereldnieuws: hoe ging ze daarmee om?

the brandstudio
Door

the brandstudio

Gepubliceerd op

18 april 2024 om 11:00

Gepubliceerd op

18 april 2024 om 11:00

In de podcastserie No Filter Needed gaat influencer Rianne Meijer samen met IT Cosmetics en &C in gesprek met inspirerende mensen. Het thema van de podcast: confidence. Hoe zelfverzekerd zijn haar gasten? Wat doen ze als ze wat minder lekker in hun vel zitten? En wat niet? Ze houden zichzelf letterlijk en figuurlijk een spiegel voor. Deze week: Miss Nederland Rikkie Kollé.

Rikkie kwam 22 jaar geleden op de wereld als jongetje en werd vorig jaar gekroond tot mooiste vrouw van Nederland. Plotseling was ze wereldnieuws. Aan Rianne vertelt ze hoe het is als iedereen opeens een mening over je heeft. Intussen maken ze zich klaar voor de dag met make-upproducten van IT Cosmetics.

IT Cosmetics stáát voor confidence, het zit in hun DNA. Het merk wil het liefst dat iedereen in de spiegel kijkt en zijn of haar perfectly imperfect eigenschappen kan omarmen. De producten van IT Cosmetics kunnen daarbij helpen. Die zijn gemaakt in samenwerking met plastisch chirurgen en dermatologen en bevatten alleen de beste skincare-ingrediënten. Daarmee krijgt niet alleen je huid, maar ook je zelfvertrouwen een boost.

Sterke mening Dat laatste was voor Rikkie een belangrijk thema vorig jaar. Ze had genoeg zelfvertrouwen om zich op te geven voor de belangrijkste missverkiezing van ons land, de vooroordelen – die er sowieso al zijn, laat staan in haar geval – naast zich neer te leggen en de concurrentiestrijd aan te gaan. Maar eenmaal gewonnen, kreeg ze behoorlijk veel over zich heen. Iedereen leek er wat van te vinden dat een transgender vrouw Miss Nederland was geworden. ‘Mensen hadden een sterke mening, dat doet wel wat met je. Ik was bijna bang om het te vieren.’

Dat negatief commentaar je niet in de koude kleren gaat zitten, of het nou terecht is of niet, is goed te verklaren. Mensen willen van nature graag bij een groep horen. Krijg je commentaar, bijvoorbeeld omdat je afwijkt van de norm, dan kun je (onbewust) bang zijn om afgewezen te worden. Helaas vergroot ons brein negatieve informatie ook nog eens uit. Dit heet de negativiteitsbias: kritiek blijft langer hangen dan complimenten.

Miss met een missie We zijn inmiddels een halfjaar verder, Rikkie heeft een spoedcursus ‘omgaan met commentaar’ gekregen en kan er al met een andere blik naar kijken. Zo heeft ze geleerd om boven de negatieve comments te staan. ‘Ik leer steeds beter om mijn leven te leiden zonder me iets aan te trekken van anderen, een bevrijding is dat.’

Haar ouders, broertje en zusje spelen hierin een belangrijke rol. Al haar hele leven, trouwens. Als negenjarig (toen nog) jongetje liep Rikkie al in het ziekenhuis voor onderzoeken en gesprekken. ‘Ik ben mijn ouders heel dankbaar dat ze me altijd hebben gesteund. Ze hebben me altijd vrijgelaten in mijn keuzes. Ik had toen al lang haar en droeg thuis en tijdens vakanties meisjeskleren. Dat waren de eerste stappen. Als zij mij accepteren zoals ik ben, wat zou het dan moeten uitmaken wat de buitenwereld ervan vindt?’

Bovendien heeft Rikkie een missie waarop ze zich focust. De Miss Nederland-verkiezing bestaat inmiddels bijna honderd jaar en is in die tijd behoorlijk van koers veranderd. Uiterlijk speelt nog steeds een rol, maar ook maatschappelijke betrokkenheid van de deelnemers is belangrijk. Rikkies doel is duidelijk: ‘Ik wil kleine Rikkies meegeven dat ze niet alleen zijn en dat ze zichzelf mogen zijn. Ik deel mijn verhaal zodat ze zich in iemand kunnen herkennen. Dat had ik vroeger niet, zo’n rolmodel. Ik voel heel sterk dat ik mijn stem daarvoor wil gebruiken.’

Deze producten hebben Rikkie en Rianne gebruikt:

Rikkie Kollé Confidence In A Cream, Confidence In An Eye Cream, Lip Balm Treatment in Je Ne Sais Quoi, CC+ Cream Nude Glow in Fair en Tan Warm, CC+ Cream Original in Fair en Tan Warm, Heavenly Luxe™ Flat Top Buffing Foundation Brush #6, Bye Bye Dark Spots Concealer in Fair Neutral, Superhero™ No-Tug Eyeshadow Stick in Silk Armour, Superhero™ No-Tug Eyeshadow Stick (highlighter) in Bionic Bronze, Heavenly Luxe™ Dual Airbrush Concealer Brush #2, Bye Bye Dark Spots Concealer (contour) in Medium Neutral,Heavenly Luxe ™ French Boutique Blush Brush #4, Heavenly Luxe™ Wand Ball Powder Brush #8, Bye Bye Pores Blush in Je Ne Sais Quoi, Heavenly Luxe™ Complexion Perfection Brush #7, Bye Bye Pores Bronzer, Superhero™ Mascara in Black, Bye Bye Pores Pressed Powder in Transparent. Rianne Meijer Confidence In A Cream, CC+ Cream Original in Light, CC+ Cream Nude Glow in Light, Heavenly Luxe ™ Complexion Perfection Brush #7, Bye Bye Dark Spots Concealer, Bye Bye Dark Spots Concealer (contour) in 53 Rich Neutral, Heavenly Luxe™ French Boutique Blush Brush #4, Bye Bye Pores Bronzer, Heavenly Luxe™ Dual Airbrush Concealer Brush #2, Superhero™ No-Tug Eyeshadow Stick in Fearless Umber, Superhero™ Mascara in Black, Lip Balm Treatment in Je Ne Sais Quoi.

IT Cosmetics is verkrijgbaar bij ICI PARIS XL.

Alle afleveringen van No Filter Needed beluister je via je favoriete podcast-app.

Dit is een samenwerking met IT Cosmetics.

delen
the brandstudio

&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.

Meer lezen van Beauty