Body & Mind
Docuserie 'Mooie Meisjes Poepen Niet' breekt met vrouwenideaal
Gepubliceerd op
17 april 2024 om 09:00
Gepubliceerd op
17 april 2024 om 09:00
Als vrouw groeien we op met het idee dat we ons op een bepaalde manier horen te gedragen. We moeten mooi zijn, charmant en bescheiden, niet boeren, niet scheten of schreeuwen en al helemaal niet praten over vieze dingen als poep. Dat is voor ruim 200.000 Nederlandse vrouwen met een chronische spijsverteringsziekte op zijn zachtst gezegd lastig.
Sanne Savelsbergh (26) maakte in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS), de driedelige documentaireserie Mooie Meisjes Poepen Niet. Voor deze documentaire sprak Sanne, die zelf PDS - Prikkelbare Darm Syndroom - heeft, met zeven jonge vrouwen over de impact die een chronische spijsverteringsziekte heeft op hun sociale leven, carrière, relaties, en seks. Een intieme zoektocht naar acceptatie die het hardnekkige taboe omtrent vrouwen en stoelgang voor eens en voor altijd doorbreekt.
Nú naar het toilet Al sinds haar puberjaren kampt Sanne met klachten van het Prikkelbare Darm Syndroom. "Van nature ben ik vrij open en heb ik veel zelfspot, maar dit was een thema waar ik nooit over sprak. Het hoorde niet.”
In haar zoektocht naar acceptatie volgt ze in de eerste aflevering Naomi (27), die ook PDS heeft. Zij herkent de heftige gevolgen van PDS - zowel fysiek als mentaal. Tijdens een wandeling werd ze overvallen door een aanval. “Mijn darmen draaiden zich compleet om. Ik heb nog geprobeerd om terug te lopen, maar dat heb ik niet gehaald. Ik was een volwassen vrouw, je schaamt je gewoon kapot, maar ik kon het niet meer op houden. Het móest gewoon eruit.”
Naomi (26) over prikkelbare darm syndroom: 'Je schaamt je gewoon kapot' - &C x MLDS
Poep en een prille relatie Het is niet iets waar je in een prille relatie mee te maken wil krijgen. Toch had Emma (27) geen keuze, vertelt ze in aflevering 2. Tijdens de eerste vakantie met haar vriend Joost kreeg ze voor het eerst klachten. “Op de wc van een restaurant belde ik huilend mijn moeder op. Ik dacht alleen maar: hoe ga ik verbloemen dat ik zo vaak naar de wc moet?” Joost snapt waar dat gevoel vandaan komt, toch kan hij de Colitis van Emma luchtig houden. “Ik heb ook in een studentenhuis met vrouwen gewoond, die stonken ook gewoon”.
Ook Romée (28) was angstig toen ze bloed bij haar ontlasting vond. Even later bleek dat ook zij Colitis had. “Wat mij nog heel erg bijstaat is dat ik het niet met veel mensen durfde te delen.”
Zoektocht In de documentaire volgt Sanne verschillende vrouwen met elk een bijzonder verhaal. In een intieme scène vertelt Zoë (30) tijdens het bikini’s passen over het litteken die ze na een operatie voor de ziekte van Crohn overhield op haar buik. "Om haar zo onzeker te zien over iets dat voor mij haar schoonheid zo niet aantastte, zette alles voor mij in perspectief. Niemand kan ons bevrijden van schaamte, behalve wijzelf.” zegt Sanne.
Emma (27) over colitis: 'Op de wc belde ik huilend mijn moeder op' - &C x MLDS
Levensverhaal op je buik In de laatste aflevering volgt Sanne Irene en Sarah. Ondanks dat ze bij een stoma vooral aan flauwe grappen en oude mensen dacht, kiest Sarah (32) na jaren van pijn en ziekenhuisbezoeken als gevolg van de ziekte van Crohn zelf voor een stoma. Sanne vraagt Sarah hoe het voor haar vriend is. “Ik heb ook wel eens gehad dat die afschoof tijdens de seks, maar hij was daar eigenlijk zo relaxt mee, dat ik dat ook was.”
Ook Irene (39) koos er volmondig voor om zogenaamd het grootste taboe voor vrouwen op haar buik met zich mee te dragen. “Op een gegeven moment zei de chirurg: ‘Het is of ziekenhuis in, ziekenhuis uit blijven gaan, óf een stoma’. Nou, doe dan maar die stoma.” Voor de spiegel laat ze aan Sanne haar stoma zien. “Je ziet dat er nu een klein beetje in zit.”
Sarah (32) koos zelf voor een stoma: 'Ik dacht aan alle dingen die ik weer zou kunnen doen' - &C x MLDS
Gaat dat zien De (grote) boodschap is helder: iedereen poept en ja, vrouwen dus ook. Laten we het onderwerp uit het verdomhoekje halen. Dat zou vrouwen, en helemaal vrouwen met darmziekten, enorm opluchten. Sanne: 'Ik hoop dat mijn serie een van de grootste taboes voor jonge vrouwen anno 2024 kan doorbreken.' Gaat dat bingen dus, die drie afleveringen.
Dit is een samenwerking met MLDS.
delen
the brandstudio
@andcgram&C the brandstudio ontwikkelt activatie- en branded content-campagnes op maat, waarmee we onze audience in het hart willen raken. Prikkelende, amuserende campagnes waarin het &C-DNA voelbaar is, maar altijd met relevantie voor het merk en vooraf bepaalde performance-doelstellingen.