Brrrr: zo weet je zeker dat jouw kleding je warm houdt (of niet)

Style

Brrrr: zo weet je zeker dat jouw kleding je warm houdt (of niet)

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

9 december 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

9 december 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Een laag, twee lagen, drie of zelfs vier lagen? Met dit koude weer pak je jezelf het liefst zo goed mogelijk in. Je kunt wel al die lagen over je hoofd trekken, maar als het geen warme kledingstukken zijn, schiet je er alsnog niet veel mee op.

Ligt je hele kledingkast vol, maar heb je alsnog niks om aan te trekken? Herkenbaar. Als jouw kledingstukken allemaal niet voldoen aan de volgende punten heb je in ieder geval een goed excuus om nieuwe kleren te kopen. Oja, en je wil minstens drie verschillende dingen. Hoe moet je anders laagjes bouwen met dit koude weer?

Wollig Trek die lekkere wollen trui maar uit de kast want wol sleept je door de koude dagen heen. Door de vele bochten die de wolhaartjes bevatten, houdt de lucht zich vast. Stilstaande lucht geleidt niet goed, waardoor het de wol automatisch isoleert. Daardoor kan je lichaam zijn eigen temperatuur goed behouden. Vooral merinoswol en kasjmier zijn aanraders om je lichaam heerlijk warm te houden.

Fleece/thermo Misschien een beetje voor de hand liggend, maar toch zeker het benoemen waard. Als je laagjes bouwt en je begint met een fleece of thermoshirt, heb je gelijk een goede basis. En je weet wat ze zeggen: een goed begin is het halve werk. Zowel fleece als thermo zijn materialen die je lichaamswarmte dicht bij de huid goed vast weten te houden. Daarom is het belangrijk om deze materialen als eerste laag te dragen.

Lees ook: Zo herken je of je onderkoeld bent (en dat wil je juíst weten met dit warme weer)

Velours/chenille Toch chic voor de dag komen, maar wel warm gekleed? Dan kan een velours of chenille look nog eens goed van pas komen. Velours is warm vanwege de lange vezels die in de stof zitten. Daarbij heeft het materiaal twee grote pluspunten: het is lekker zacht en betaalbaar - daar houden we van. Chenille lijkt op velours, maar oogt net wat luxer en is een tikkie zachter. Een erg duurzaam en warm materiaal waarmee je er ook nog leuk uitziet. Is dat effe fijn.

Geen katoen Katoen moet je doen. Of toch niet? Katoen laat kou makkelijk door en dat is nou net niet de bedoeling als het buiten twee graden is. Laat die katoenen trui dus lekker in je kast hangen. Hou je nu (bijna) geen truien meer over? Jammer joh, dat wordt shoppen.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur