Opgelet: zo red je je leren tas

Style

Opgelet: zo red je je leren tas

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

25 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

25 maart 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Een leren tas is een all-time-classic voor iedereen. Hoewel die spullendrager negen levens heeft, gaat hij na verloop van tijd wel slijten. Dat je niet met een uitgestorven exemplaar voor de dag wil komen snappen we, maar gooi je trouwe lobbes niet gelijk weg als-ie teken van ouderdom begint te vertonen. Zo reanimeer je je leren tas.

Tover die parel tevoorschijn en let effe op. Wij doken de schoolboeken in voor een lesje tassen-EHBO. Het is misschien alleen een wat minder goed idee voor je portemonnee, want met dit stappenplan koop je zo de kringloop leeg om elke vintagetas te herstellen.

Lees ook: Dit zegt jouw handtas over je persoonlijkheid

1. Schoonmaken die handel Ja, net als je stoffige vensterbank, vergt het schoonhouden van deze dierenhuid ook wat inspanning. Niet met de allesreiniger die je voor elke vlek gebruikt, maar met een stofzuiger waarmee je alle koekkruimels en alledaagse rommel uit het diepste van je tas als sneeuw voor de zon laat verdwijnen. Om de buitenkant spic en span te krijgen heb je zadelzeep of een Easy Cleaner nodig.

2. Huh, moet je een tas hydrateren? Het klinkt misschien een beetje gek, maar net als je huid heeft leer verzorging nodig om babyzacht te blijven. Zonder vocht kunnen namelijk de natuurlijke oliën in het leer niet glad en soepel houden, maar krijg je allemaal scheuren en verkleuringen. Leerconditioner is de oplossing; masseer het, simpeler kan bijna niet, met je handen in elk hoekje en naadje van de tas. Je hebt niet eens een borstel of kwast nodig.

3. Wax is als boter voor je tas Of je die buidel nou elke dag mee naar kantoor sleept of dat hij ondertussen al de hele wereld gezien heeft – door hem van hot naar her mee te zeulen komen er vanzelf krassen en verkleuringen op. Om de tas te polijsten en in tiptop conditie te krijgen, werkt een leerwax of -crème het beste. Breng de conditioner met een paardenborstel of je vingers aan.

4. Zorg dat het metaal oogverblindend schittert Naast de lederhuid mogen de gesp en sluiting ook wel wat liefde krijgen, ze zijn tenslotte de scharnieren die je tas bij elkaar houden. Daarnaast is het toch helemaal niet mooi als je een glanzende eyecatcher hebt met een doffe gesp? Je laat de hardware van je tas makkelijk shinen met een polijstdoekje en polijstpasta voor metaal.

Knip als laatst de losse draadjes weg en je kan zo over de catwalk met je herboren tas. Niet zo moeilijk toch? Zo, kun je je lievelingsaccessoire weer met trots dragen.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen