Goochie-goochie-goo: dit is waarom je met rare stem tegen baby's praat

Oh Baby!

Goochie-goochie-goo: dit is waarom je met rare stem tegen baby's praat

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 september 2022 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Unsplash

Gepubliceerd op

28 september 2022 om 20:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten beeld Unsplash

'Jij bent een schatje hè, ja hè. Wat ben jij een lieverd! Ja-ha een echt snoepje'. Herkenbaar, die babypraat? Niet gek, zo praten veel van ons tegen baby's, puppy's of andere dingen die 'schattig' schreeuwen. Wij zochten uit waarom.

Niet heel charmant, dat hoge, zangerige babystemmetje dat je opzet wanneer er een baby binnen een bereik van 5 meter van je aura is. Toch ben je niet de enige die dat doet. Wie gaat er nou niet over tot een schel gepiep wanneer die praat tegen een poepige bébé of pupper? Goed nieuws: dat blijkt dus eigenlijk een heel logische reactie te zijn.  Lees ook: Fuck yes: waarom het helemaal niet slecht is als je kind scheldt Woord voor woord Achter het gebruik van motherese (lees: babypraat) tegen baby's zitten namelijk aardig wat theorieën. Zo zou het bijvoorbeeld een trucje zijn dat ervoor zorgt dat baby's sneller leren praten ('handig hè, ja heulll handig'). Dit trucje zou in de evolutie ontstaan zijn om ervoor te zorgen dat kinderen sneller leren communiceren. Uit onderzoek blijkt dat ze de uitspraak en betekenis sneller door hebben als de woorden langzaam en met een hoge stem worden gezegd. Door die manier van praten, weten baby's sneller hoe de woorden moeten klinken als ze uit hun eigen mond komen. We stoppen trouwens ook met het 'babypwaat' wanneer baby's zelf zinnen en woordjes kunnen zeggen. Deze theorie geldt natuurlijk niet voor honden, die kunnen namelijk niet leren praten (duh). Toch krijgen die vaak ook de volle lading zangerige zinnetjes en kusgeluidjes als we ze tegenkomen.  Snappie? Een andere theorie is dat we op deze manier met onze doggo's en pasgeboren kroost praten, omdat we weten dat ze niet snappen wat we zeggen. Door te brabbelen in een hoge stem en door korte zinnen te gebruiken, hebben we het gevoel dat we sneller te begrijpen zijn. Overigens blijkt uit onderzoek dat zowel baby's als puppy's goed reageren op babypraat. De volwassen honden waren nogal onverschillig over de toon. Wie weet, misschien vinden die het goochie-goo gepraat wel net zo beschamend als wijzelf.  Goed hoor, ja heel goed Overigens is babytalk hartstikke goed voor je baby, zelfs al vind je jezelf idioot klinken. Ze vinden het een fijn geluid, snappen eerder wat er gezegd wordt en nemen dus nieuwe woorden sneller over. Precies zoals we het willen dus. Daarbij wordt je band met het (harige honden)kind beter als je veel met ze praat. Kom maar op dus met dat babystemmetje.

Lees meer in &C's nieuwste Oh Baby! Special

Uitverkocht
7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen