Oh Baby!
Zelf het geslacht van je kind bepalen? Met deze techniek is het mogelijk
Gepubliceerd op
30 maart 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Gepubliceerd op
30 maart 2023 om 08:00
Bron / Fotografie
beeld Shutterstock
Het geslacht van je baby kunnen bepalen. Dan hebben we het nu niet over onbenullige uitspraken als 'doggystyle zorgt voor jongens' of 'buig iets naar links tijdens de seks voor een meisje', maar over een daadwerkelijk bewezen methode om te kunnen kiezen welk geslacht je kind krijgt. Hoe dit in vredesnaam werkt gaan we je nu haarfijn uitleggen.
Om je geheugen wat betreft de biologielessen van vroeger wat op te frissen: meisjes hebben twee X-chromosomen (XX), en jongetjes een X en een Y-chromosoom (XY). Spermacellen met een X-chromosoom leveren een meisje op, en sperma met een Y-chromosoom zorgen dus voor een jongen. Deskundigen van medische school Weill Cornell Medicine in New York zochten een manier om sperma met de verschillende chromosomen te kunnen onderscheiden van elkaar, en wat bleek? Sperma met het Y-chromosoom is zwaarder in gewicht dan sperma die het X-chromosoom bevat.
Lees ook: Heeft het nut om extra veel te seksen als je zwanger wil worden?
Het onderzoek Je kan je voorstellen dat dit feit je tijdens seks niet veel verder brengt, maar bij een IVF-behandeling (waar de eicellen buiten het lichaam om bevrucht worden) opent dit veel deuren. De deskundigen voerden een onderzoek uit waaruit bleek dat ze de spermacellen door te wegen van elkaar konden onderscheiden met zo'n 80 procent effectiviteit. Zet je schrap voor wat getallen uit het onderzoek.
In totaal deden er 1.317 paren aan het onderzoek mee, en waren er 105 mannen die meededen aan het spermasorteerproces. 59 paren uit het onderzoek gaven aan de voorkeur te hebben voor een meisje. De techniek produceerde 79,1 procent (231 van de 292) vrouwelijke embryo's, waaruit uiteindelijk 16 meisjes voortkwamen die kerngezond waren. 56 paren wouden graag een jongen. Dit keer leverde de techniek 223 van de 280 (79,6 procent) mannelijke embryo's op, waaruit 13 gezonde baby's voortkwamen.
Ethisch of eigenlijk niet Door de hoge effectiviteit wordt het onderzoek als erg hoopvol beschouwd. Professor Gianpiere Palermo, één van de auteurs van het onderzoek, noemde het dan ook 'uiterst veilig en ook efficiënt, goedkoop en ethisch verantwoord'. Maar over hoe ethisch verantwoord het daadwerkelijk is heerst nog een fikse discussie: andere deskundigen kaarten aan dat je het geslacht van nakomelingen simpelweg manipuleert, met schadelijke maatschappelijke implicaties van dien.
delen
Florence David Richard
InstagramFlorence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.