Heeft het nut om extra veel te seksen als je zwanger wil worden?

Oh Baby!

Heeft het nut om extra veel te seksen als je zwanger wil worden?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 maart 2023 om 12:00

Gepubliceerd op

23 maart 2023 om 12:00

We snappen de gedachte: hoe meer je sekst, hoe groter de kans dat je zwanger raakt. Toch zit de vork iets anders in de steel.

Middelbareschooldiploma al een tijdje in de pocket? Pas net begonnen met zwanger worden? Logisch dat je bepaalde informatie niet meer zo paraat hebt. Daarom eerst een korte recap. Wil je zwanger worden, dan moet een eicel worden bevrucht door een zaadcel. De eicel komt uit de eierstok (de eisprong) en in het sperma van de man moeten genoeg (en goeie) zaadcellen zitten, die via de baarmoeder en eileiders bij de eicel moeten kunnen komen. Lees ook: Acupunctuur en zwanger worden, (hoe) werkt dat?

Rekenen maar Eén manier om dit voor elkaar te krijgen, is door seks te hebben. Niet in het wilde weg, maar op de juiste momenten, dus op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent: de periode rond je eisprong. Hoe je weet wanneer dat is? Door je menstruatiecyclus bij te houden. De eisprong vindt plaats ongeveer veertien dagen voor de eerste dag van je volgende menstruatie. Heb je een cyclus van 28 dagen, dan vindt de eisprong rond dag veertien plaats. Duurt je cyclus dertig dagen, dan is-ie rond dag zestien. Je kunt ook een ovulatietest gebruiken om te bepalen wanneer je eisprong is.

Kortom… Dit allemaal verwerkt? Dan nog even deze cruciale informatie: zaadcellen kunnen tot vijf dagen overleven in de vagina en baarmoeder. Een eicel kan tot 24 uur na de eisprong bevrucht worden. Je kunt dus het beste vijf tot zeven dagen vóór de eisprong en op de dag van de eisprong zelf tussen de lakens duiken.

Nut Goed, dat is duidelijk. Dan de vraag waar het eigenlijk om draait: heeft het nut om extra vaak te seksen als je zwanger wil worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg om in je vruchtbare periode om de twee tot drie dagen te vrijen, aldus thuisarts.nl. Vaker kan, maar is niet nodig, omdat zaadcellen dus een paar dagen blijven leven in de baarmoeder. Lees ook: Welke vitamines heb je (extra) nodig als je zwanger bent?

Liever niet Voel je je er toch prettig bij om het elke dag te doen? Prima, maar laat het daar ook bij: de meeste experts zijn het erover eens dat vaker dan eens per dag seks de kwantiteit en kwaliteit van het sperma niet ten goede komt.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen