Wil je weten: is het gevaarlijk om meteen na het stoppen met de pil zwanger te raken?

Oh Baby!

Wil je weten: is het gevaarlijk om meteen na het stoppen met de pil zwanger te raken?

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

20 mei 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 mei 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Wie zwanger wil worden stopt vanzelfsprekend met de pil, en we snappen best dat je daarna direct op je partner springt om aan de bak te gaan. Maar is er eigenlijk een bepaalde tijd dat we zouden moeten wachten om zwanger proberen te worden? Het antwoord is ja, en wij leggen je uit waarom.

Om direct met de deur in huis te vallen: het beste is om na het stoppen met de pil drie maanden te wachten. Dit komt doordat complicaties als zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboortes binnen die drie maanden groter zijn, meldt een artikel van Happy in Shape. Volgens gynaecoloog Marc Spaanderman gaat dit wel om kleine getallen, 'maar het is voldoende om erbij stil te staan: wie zwanger wil worden, kan daar beter even mee wachten, tot drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil.'

Verhoogde kans op complicaties Spaanderman werkte mee aan een onderzoek van het Radboud UMC, waarbij het verband tussen zwangerschapscomplicaties en snel zwanger raken na het stoppen van de pil werd onderzocht. Hierbij werden gegevens van 7.000 zwangerschappen gebruikt, waarvan bij vijftien procent binnen de afgelopen drie maanden nog sprake was van pilgebruik. Wat bleek nou? Bij deze vijftien procent kwam zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zoveel voor als bij vrouwen die de pil niet gebruikten in de afgelopen drie maanden. Al met al kwam het neer op drie procent die een zwangerschapsvergiftiging kreeg, en zes procent die te maken kreeg met een vroeggeboorte. Hoewel het gaat om een beperkt risico, is het wel een serieus probleem, aldus Spaanderman.

Lees ook: Is er een verband tussen zwanger worden en een orgasme krijgen?

Verschillende soorten pil Verder blijkt uit de studie dat verschillende soorten anticonceptie verband houden met de complicaties. Zo kwam zwangerschapsvergiftiging vaker voor bij de pil uit de eerste en tweede generatie, terwijl er bij die van de derde generatie vaker vroeggeboortes voorkwamen. Volgens hoofdonderzoeker Marleen van Gelder, werkzaam op de afdeling Health Evidence, spelen de verschillende typen progesteron of verschillende hoeveelheden oestrogeen hier mogelijk een rol in. Om dit met zekerheid te kunnen zeggen is er meer onderzoek nodig. De pil van de vierde generatie werd te weinig gebruikt om betrouwbare conclusies te trekken.

Wat nu? Volgens Spaanderman is op basis van deze studie niet honderd procent zeker dat de complicaties aan de pil te wijten zijn, dus of je ernaar wil handelen, dat moet je lekker zelf weten. 'Ben je er in ieder geval bewust van en bespreek het met je partner, en eventueel met een zorgverlener,' tipt Spaanderman.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur