Sommige alleenstaande moeders wonen samen in 'mommunes' en het ziet er fokking gezellig uit

Oh Baby!

Sommige alleenstaande moeders wonen samen in 'mommunes' en het ziet er fokking gezellig uit

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

2 juni 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

2 juni 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

'It takes a village,' zeggen ze in het Engels vaak. Daarmee bedoelen ze: het vergt een heel dorp om een kind op te voeden, en daar hebben ze best gelijk in. Steeds meer moeders nemen deze uitspraak gewoon letterlijk, en gaan daarom met z'n allen in één huis wonen.

Stel je voor: je bent (net) single, hebt een paar kleine kinderen rondlopen en werkt ook nog eens fulltime. Dan "moet" je ook nog een sociaal leven onderhouden, en je ouders willen je ook nog af en toe zien. Dat voelt als jongleren met vuur. In Amerika kwam een groep vrouwen met dé oplossing: een gemeenschap voor alleenstaande moeders. Gezellig? Of juist méga vermoeiend?

Lees ook: Parenting hack: met deze simpele truc houd jij je kinderen úren zoet

Eén groot gezin Zo'n gemeenschap noemen ze een mommune (spreek uit als 'momjuun'), en komt van het Engelse woord commune, wat dus gemeenschap of gemeente betekent. Deze manier van leven is niet helemaal nieuw, in veel culturen wordt het al honderden jaren zo gedaan. Maar de Covid-19 pandemie maakte de mommunes nog populairder.

De kinderen die in zo'n gemeenschap opgroeien hebben altijd genoeg leeftijdsgenoten om zich heen om mee te spelen, en ook de banden tussen de moeders worden enorm sterk. De moeders verdelen de last van bijvoorbeeld het huishouden en het koken gelijk onder elkaar, en houden elkaars kinderen in de gaten zodat er genoeg tijd is om zelf eens lekker op stap te gaan, zonder dat er een oppas geregeld hoeft te worden.

Money, money, money Nóg een reden om in zo'n mommune te gaan wonen is het financiële aspect. Voor alleenstaande en (pas) gescheiden ouders is het vaak moeilijk om naast in hun eentje een huis te betalen ook de kosten voor school en/of opvang en andere vaste lasten te moeten betalen. In een mommune worden deze kosten eerlijk verdeeld. Net zoals in een relatie, maar dan zonder het relatie gedeelte. Hoeveel privacy je overhoudt is nog maar de vraag. Bij de ene mommune woont iedereen in een apart gedeelte, en bij de andere vlechten de moeders elkaars haren en woont iedereen als één groot gezin samen. Je moet ervan houden, maar de steun die er aan elkaar wordt gegeven is iets wat wij ook wel zouden willen hebben. Want wees eerlijk, dit ziet er toch fokking gezellig uit:

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer lezen

Meer van deze auteur