50 steengoede tips van een slaapcoach om je kroost beter te laten pitten

Oh Baby!

50 steengoede tips van een slaapcoach om je kroost beter te laten pitten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 september 2022 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Renske Barnhoorn beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

28 september 2022 om 13:00

Bron / Fotografie

tekst Renske Barnhoorn beeld Frank Brandwijk

Of goed slapen belangrijk is? Is Peppa Pig roze? Omdat we iedereen een goeie nacht gunnen: in &C's Oh Baby! Special vind je vijftig – ja, echt, vijftig – tips van slaapcoach Daisy Oppelaar om je kroost en daarmee jezelf beter te laten pitten. Wij geven je vast een paar.

Baby's 1. Een baby tot zes maanden is tussen het slapen door maar 45 tot 60 minuten wakker. Zorg dat de baby zijn of haar slaap overdag goed pakt. Zo voorkom je dat hij of zij oververmoeid raakt en daardoor 's nachts vaker wakker wordt. Als je baby lastig in slaap komt, kun je in deze periode nog prima te hulp schieten door te wiegen of een aai over de buik te geven.

2. Een zachte en vooral warme slaapzak doet wonderen. Van een koud holletje wordt niemand blij, laat staan slaperig. Kleine side note: wacht nog even met een deken. Uit veiligheid kun je die beter in de kast laten liggen tot ze gaan slapen in een peuterbed.

3. Inbakeren: yes! Een goeie manier om je baby rustig te laten slapen.

Peuters 4. Lees een boekje voor het slapengaan. Door alvast in een fantasiewereld te stappen, is de stap naar dromen snel gezet.

5. Peuter vroeg wakker – dat wil zeggen: voor zes uur? Grote kans dat oververmoeidheid een rol speelt. Eerder naar bed kan helpen om in slaap te vallen voordat die oververmoeidheid toeslaat. Daardoor heeft je peuter een diepere en langere slaap.

6. Alsnog voor zes uur 's ochtends wakker? Wanneer kinderen nog in een afgesloten bedje slapen, is de truc ze daar niet uit te halen. Geef ze hun speen en knuffel en ga in stilte terug naar je eigen kamer. Weinig aandacht en herhalen, herhalen, herhalen does the trick.

Kleuters 7. Een nachtlamp is een optie als de kamer wat lichter moet, maar je de gordijnen niet wagenwijd open wil hebben. Je bent misschien geneigd het licht 's avonds uit te knippen, maar doe toch maar niet. Mochten ze 's nachts wakker worden, dan zien ze nog steeds het bekende lampje. Wel zo vertrouwd.

8. Een duidelijke avondroutine is heilig: badje, boekje en naar bed.

9. Uiteraard wil je je kinderen niet uitdrogen, maar er is niks mis mee om na het avondeten geen drinken meer in te schenken. Ben jij weer een stukje zekerder van een droog bed.

Lees ook: Robin Martens: 'Ik voel me nooit schuldig dat ik een beroep doe op mijn zusjes'

Oudere kinderen 10. Goed plassen voor het slapengaan voorkomt dat je er 's nachts uit moet om mee naar de wc te gaan.

11. Een (televisie)scherm werkt onrustig voor de hersenen, daarom is het niet aan te raden kinderen nog schermtijd te geven voordat ze aftaaien.

12. In het geval van nachtangsten heb je de neiging je kind uit die angst te willen halen. Doe dit niet en beweeg mee. Raak je kind niet aan, maar zorg voor een veilige omgeving. De angsten gaan na verloop van tijd weer over. Een geruststellende gedachte: de volgende dag zal hij of zij zich er niks meer van herinneren.

Lees meer in &C's nieuwste Oh Baby! Special

Uitverkocht
7 ,45

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen