Not done: deze 10 namen mag je in Nederland niet aan je kind geven

Oh Baby!

Not done: deze 10 namen mag je in Nederland niet aan je kind geven

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

13 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

13 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Een leuke naam verzinnen voor je kleine koter is al moeilijk genoeg. Gelukkig mag er een hoop op het gebied van babynamen, maar ook hier heb je je te houden aan bepaalde regels. En soms moet er een rechter aan te pas komen omdat een naam niet helemaal door de beugel kan. Deze namen zijn (ooit) verboden (geweest).

In Nederland hebben we geen duidelijke regels wat betreft namen voor je kind. Van 1811 tot 1970 was het in Nederland wettelijk verboden om je kind een naam te geven die nog niet bestond. Tegenwoordig is dit gelukkig niet meer zo. In het Burgerlijk Wetboek staat alleen: 'De ambtenaar van de burgerlijke stand weigert in de geboorteakte voornamen op te nemen die ongepast zijn, of overeenstemmen met bestaande geslachtsnamen tenzij deze tevens gebruikelijke voornamen zijn.' Lijkt ons logisch. Toch zijn er een aantal ouders die door de bomen het bos niet meer zien en hun kind een bizarre naam willen geven. Gelukkig is daar dan die ambtenaar. Deze namen zijn in het verleden (gelukkig) geweigerd.

Lees ook: Welke vitamines heb je (extra) nodig als je zwanger bent?

1. Maastricht Deze naam werd afgekeurd in Maastricht zelf. Is misschien ook niet heel handig om je kind te vernoemen naar de stad waar je woont. We snappen 'm: je bent een trotse Maastrichtenaar, maar deze gaat zeker een hoop scheve gezichten opleveren. Dat wilde de ambtenaar liever voorkomen. 

2. Urine Deze lijkt ons vrij logisch. Je vernoemt je kind niet naar iets wat te maken heeft met lichaamsvloeistoffen. Gewoon niet doen. 

3. TomTom Omdat die naam al geclaimd is door dat apparaat in je auto dat je wegwijs maakt. Afblijven dus. 

4. Miracle of Love (G)een wonder dat deze naam niet goedgekeurd is. 

5. Dienaar van God Is ook best een lange naam. 

Lees ook: Is er een verband tussen zwanger worden en een orgasme krijgen?

6. Willemszoon  Een bestaande achternaam die niet als voornaam mocht worden gebruikt. En zijn vader Willem heeft vast deze naam bedacht. Tikkeltje narcistisch. 

7. Facebook Voor je het weet heeft Facebook een broer en zus met de namen Instagram en Twitter. Dat wilde de ambtenaar natuurlijk zo snel mogelijk voorkomen. Je kind is geen wandelend reclamebord voor je favoriete app. Dat je het weet. 

8. Tsjakkalotte Zo wilde Emile Ratelband zijn dochter noemen. Tsjakkanee, zul je bedoelen. 

9. Frans Rolls Royce  Geloof het of niet: ook deze komt uit de koker van Emile. 

10. Sujez Chtristhus Jezus is ook een naam die in Nederland verboden is om aan je kind te geven, dus dan hussel je de letters toch gewoon door elkaar. Hamvraag blijft: hoe spreek je deze naam uit?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Kind kan de was doen