Werken met kleurcodes: dít is wat de kleur van de poep van je baby betekent

Oh Baby!

Werken met kleurcodes: dít is wat de kleur van de poep van je baby betekent

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

15 oktober 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

15 oktober 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Dacht je alle boeken over opvoeden en baby's wel gehad te hebben, poept je baby ineens alle kleuren van de regenboog. Werken met kleurcodes, noemen we dat. En dít is waar elke kleur voor staat.

Dan maar communiceren via de kleur van je poep, als je toch nog niet kan praten. Dat laat precies zien wat je baby nodig heeft en is (meestal) geen reden tot paniek.

Geel Baby's die borstvoeding of flesvoeding krijgen, hebben vaak gele ontlasting. Deze kleur laat zien dat de baby melk verteert. Niks aan de hand dus. De kleur is te vergelijken met mosterd, en zelfs de groene stipjes die erin zitten zijn niks om je zorgen over te maken. Soort mosterd met zaadjes. Maar probeer vooral niet aan die vergelijking te denken als je een luier met gele ontlasting staat te verschonen.

Oranje Een baby is simpel: hij eet en hij poept. Eet hij oranje groenten, dan poept-ie oranje poep. Denk bijvoorbeeld aan zoete aardappels en wortels. Naast een vreemde kleur is er dus niks aan het handje. Wel kan de ontlasting ook oranje kleuren door medicijnen die de moeder slikt, wat via de moedermelk weer bij de baby terechtkomt. Moet kunnen, maar mocht je je zorgen maken over de medicijnen, kun je altijd even de huisarts bellen. 

Lees ook: Hup, tv aan en mond dicht: zo slecht is tv-kijken echt voor je baby

Bruin Het ziet ernaar uit dat je baby langzaam maar zeker normale poep begint te krijgen. Komt simpelweg omdat-ie vast voedsel is gaan eten. Daardoor wordt de kleur bruin en de ontlasting dikker. Alles koek en ei dus.

Groen Bij deze variant zijn er drie oorzaken mogelijk. Geef je borstvoeding, dan kan het komen doordat je baby vooral caloriearme voormelk binnenkrijgt, en te weinig vette achtermelk. Dit kun je oplossen door je baby bij elke voeding vooral uit één borst te laten drinken.

Maar ook bij groene ontlasting geldt: you are what you eat. Het kan simpelweg het resultaat zijn van broccoli en spinazie eten. Daarnaast kan de kleur ook komen door een langzame spijsvertering, ijzersupplementen of gevoeligheid voor een bepaald voedsel. Geen reden tot zorg. Als je baby niet alleen groene poep poept, maar ook niet goed drinkt, last heeft van winderigheid of vaak krampjes heeft, is het misschien wel slim om het voor de zekerheid even te laten controleren. 

Lees ook: Baby op komst? Deze verzekeringen moet je aanpassen

Even langs de huisarts De ontlasting van je baby wordt pas abnormaal als de kleur wit of zwart is. De allereerste poep van de baby niet meegeteld, want die is altijd donker gekleurd. Die poep wordt meconium genoemd en bestaat uit vruchtwater, afvalstoffen uit het vruchtwater, cellen van de darmwand, galstoffen, bloedresten en slijm die de baby ingeslikt heeft. Een soort baby cleanse.

Kleurt de poep zwart en is het niet de eerste ontlasting van je baby, dan kan er sprake zijn van een bloeding in het maagdarmkanaal. Bij wit kan het duiden op een leverprobleem. Even langs de huisarts dus, dat kan nooit kwaad.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen

Meer van deze auteur