Hup, tv aan en mond dicht: zo slecht is tv-kijken echt voor je baby

Oh Baby!

Hup, tv aan en mond dicht: zo slecht is tv-kijken echt voor je baby

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 oktober 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

9 oktober 2023 om 11:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Je baby voor de televisie parkeren, het is soms zo heerlijk makkelijk. Dat het niet het meest pedagogisch verantwoord is weten we, maar hoe slecht is het nu echt?

We kunnen doen alsof het niet zo is, maar uiteindelijk zetten we onze dreumes allemaal wel eens voor de televisie of andere beeldschermen. Toch kun je kinderen tot twee jaar oud beter helemaal geen tv laten kijken, volgens de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen. Of in ieder geval, zo min mogelijk.

De ontwikkeling van baby's  Buitensporig veel televisiekijken kan de ontwikkeling van baby's beperken, volgens diezelfde Vereniging van Kinderartsen. Zo ontwikkelt hun taalvaardigheid zich minder snel, wat waarschijnlijk te maken heeft met dat meer televisietijd gelijkstaat aan minder tijd met hun ouders. Baby's hebben het meeste aan praten met hun ouders. Daar komen gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en intonatie aan te pas, wat heel leerzaam voor ze is. Lullen dus, tegen die baby van je.

Veel schermtijd kan ook zorgen voor aandachtsproblemen. Televisie of ander beeld is constant in beweging en blijft daardoor interessant, waardoor een dreumes niet goed leert omgaan met iets saaiers dan dat. Het beste kun je dus samen een spel spelen of ze op een andere manier vermaken. 

Lees ook: Deze 5 dingen wil je volgens een vruchtbaarheidsarts niet eten als je zwanger wil worden

Dan maar verantwoord Leuk, dat samen spelen, maar het idee van de televisie aanzetten was juist dat we ze even niét hoeven te vermaken. In de praktijk is het bijna niet mogelijk om televisie volledig uit het leven van je kind te bannen, dus we hebben een aantal tips op een rijtje gezet om je baby zo verantwoord mogelijk televisie te laten kijken. Laat ze bijvoorbeeld naar een specifiek programma kijken in plaats van algemene televisie, zodat je zeker weet dat het programma geschikt is voor een baby. Herhaling is niet erg, dat vinden ze alleen maar fijn. En als ze kijken, kijk dan samen. Zo kun je zien hoe je kind ergens op reageert. De laatste tip is om de televisie niet als achtergrond te gebruiken. Zo groeit je kleine op met het idee dat het apparaat altijd aanstaat en raakt hij of zij daaraan gewend. En dat moeten we nou net niet hebben.

Komt met de leeftijd Ook geldt dat hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze van televisie kunnen leren. Na hun tweede levensjaar kan televisie hen bijvoorbeeld helpen leren lezen en schrijven of problemen op te lossen. Dat geldt vooral voor onderwijstelevisie, maar ook voor programma's als Dora de Ontdekkingsreiziger. Oftewel: dat wordt Dora op repeat.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen