Bedtijd: waarom het gezond is als je kinderen bij je slapen

Oh Baby!

Bedtijd: waarom het gezond is als je kinderen bij je slapen

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

31 december 2023 om 12:00

Gepubliceerd op

31 december 2023 om 12:00

Er zijn genoeg redenen waarom mensen ervoor kiezen om niet samen met hun kind te slapen: meer intimiteit tussen de lakens, de kleine leert zelfstandig slapen en er is minder kans op verstikking. Toch heeft dat samen ( in een kamer) slapen met je kind best veel voordelen.

Kleine disclaimer: dit is zeker geen betoog waarom je wel met je kind in een bed moet slapen. Mag je natuurlijk nog steeds helemaal zelf weten.

Gelukshormoon Het kan soms best eenzaam zijn voor een kind om helemaal alleen in een kleine donkere kamer te liggen. Een beetje extra liefde en vertroeteling kan daarom alleen maar positief zijn. Samen slapen is zelfs zo positief dat het gelukshormoon oxytocine stijgt, waardoor je kind zich veiliger en geliefder voelt. Dit zorgt ervoor dat de verlatingsangst minder wordt en dat er een veilige hechting tussen ouder en kind ontstaat. En eerlijk is eerlijk: niet alleen je kind wordt blij van extra knuffeltijd.

Lees ook: Donkere dagen: vier tips om je kind te laten wennen aan de wintertijd

Slaap kindje slaap Als je kind niet slaapt, slaap jij niet. In plaats van dat jij bij je kind blijft liggen tot-ie in slaap valt, kun je de kleine ook gewoon bij je in bed leggen. Jouw aanrakingen zorgen ervoor dat jouw kind sneller in dromenland komt, waardoor jij ook weer sneller aan je nachtrust toekomt. En wanneer je kind dan weer wakker wordt, zal het ook minder snel huilen omdat jij in de buurt bent, daar wordt de kleine rustiger van. Grote kans dat dit voor jullie allebei een langer schoonheidsslaapje betekent.

In de wieg Tot jouw kind de leeftijd van twee jaar heeft bereikt, kan het nogal spannend zijn om 'm bij je in bed te leggen. Je wil tenslotte niet dat je kind stikt of per ongeluk wordt geplet. Gelukkig hoeft dit helemaal niet het geval te zijn als je rekening houdt met waar de gevaren liggen. Ook kun je ervoor kiezen om je kind wel dicht bij je te laten slapen, maar niet in hetzelfde bed. Dit wordt ook wel rooming-in genoemd. Dat kun je doen door de wieg in dezelfde kamer te zetten, of door een co-sleeper bedje aan te schaffen. Hierdoor wordt de kans op een wiegendood zelfs minder.

Lees ook: Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind Ondanks de vele voordelen is het toch vooral wikken en wiegen, eh wegen. Wat werkt het beste voor jou en je kind? Je komt er vast wel uit. En anders slaap je er gewoon nog een nachtje over.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer lezen

Meer van deze auteur