Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

Oh Baby!

Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

30 juli 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

30 juli 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het ene kind gaat zonder tegenspraak naar bed, terwijl je het andere met moeite naar boven moet sleuren omdat-ie beweert nog niet moe te zijn. Maar hoe zit dat eigenlijk? En hoe weet je wat dan wel het juiste tijdstip is om je kroost naar bed toe te brengen? Wij zochten het voor je uit.

Om te beginnen is elk kind natuurlijk anders. Wat voor de een werkt, hoeft voor de ander niet per se ook te werken. Daarnaast is het ook maar net wat het kind gewend is. Kijk maar eens naar Spanje, waar je kinderen soms om 22.00 uur nog op straat ziet spelen. Dat komt omdat de gewoontes daar anders zijn. Spanjaarden houden siësta's en blijven 's ochtends langer liggen. Zo komen de kinderen alsnog aan voldoende slaap.

Lees ook: Sverre of Morris? De populairste babynamen hier en in Scandinavië

Na Sesamstraat naar bed Hier in Nederland is het gebruikelijk om je kind eerder, namelijk tussen 18.30 en 21.00 uur, op bed te leggen, zo vermeldt RTL Nieuws. Dan hebben we het over kinderen tussen de 4 en 12 jaar. En aan die Nederlandse kinderbedtijd houden we ons vast. Dat is ook terug te zien in onze televisieprogramma's, die na 20.00 meestal wel voorbij zijn. Je kent het wel: 'Na Sesamstraat naar bed.' In andere landen, zoals in Spanje, is hier minder sprake van. Daar bepalen kinderen vaak zelf hoe laat ze naar bed gaan en gaan ze wanneer ze moe zijn. Volgens kinderneuroloog en somnoloog Sigrid Pillen is dat niet eens zo'n slecht idee. 'Je doet kinderen geen plezier door ze op het verkeerde moment naar bed te laten gaan,' vertelt ze aan nu.nl. 'Ze gaan dan piekeren, zien monsters en willen nog zes keer water drinken.' En daar heeft niemand zin in. 

Innerlijke klok Moeten we het dan maar aan de kinderen zelf overlaten? Dan zitten we straks tot middernacht met hyperactieve koters op de bank. Pillen zegt dat vooral het afschakelen voor kinderen belangrijk is. Kinderen moeten rust in hun hoofd en lijf hebben voordat ze überhaupt kunnen slapen. En niet ieder kind wordt rustig van op de bank zitten, voegt ze daaraan toe. Sommigen moeten juist nog even spelen. Om de juiste bedtijd te bepalen is het ook belangrijk om te kijken naar de innerlijke klok van je kind, legt kinderarts en somnoloog Nicole Wolters uit aan nu.nl. Een kind dat om 8.00 uur nog niet uit z'n bed wil moet eerder naar bed dan een kind dat er om 5.30 alweer naast staat. Klinkt best logisch, toch? Je ontdekt de innerlijke klok van je kind het beste in de vakantie. Dan staat er vaak geen wekker en zie je vanzelf hoe lang je kind slaapt.

Lees ook: Team wegwerp of wasbaar: voor deze luiers gingen jullie

Voldoende slaap Toch zijn er ouders die vasthouden aan een bepaald tijdstip. Ook dat is prima, zolang je kind daar, in combinatie met z'n innerlijke klok, maar niet de dupe van wordt. Want zoals Wolters verder uitlegt heeft een kind ook veel behoefte aan een bepaald ritme en schema. Door gezonde slaapgewoontes te creëren voorkom je latere slaapproblemen. Benieuwd hoeveel slaap een kind gemiddeld per nacht nodig heeft? Wij hebben het hieronder op een rijtje gezet.

4 jaar: 11,5 uur  5 jaar: 11 uur  6 jaar: 10 uur en 45 minuten 7 jaar: 10,5 uur 8 jaar: 10 uur en 15 minuten 9 jaar: 10 uur 10 jaar: 9 uur en 45 minuten 11 jaar: 9,5 uur 12 jaar: 9 uur en 15 minuten

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen