Toch effe laten staan: dit kun je beter niet eten en drinken als je borstvoeding geeft

Oh Baby!

Toch effe laten staan: dit kun je beter niet eten en drinken als je borstvoeding geeft

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

19 maart 2023 om 17:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Geef je borstvoeding, dan ben je waarschijnlijk de hele dag in de weer met je telefoon: mag ik dit wel eten? Is dat niet schadelijk voor m'n baby? We zetten de aandachtspunten op een rij. Je zult zien: valt reuze mee.

We hoeven je vast niet te vertellen dat wat jij eet en drinkt, via borstvoeding bij je baby terechtkomt. En dat het daarom niet onverstandig is een béétje op te letten wat je in je mond mikt. Maar laten we niet overdrijven: over het algemeen zijn er maar weinig producten die je niet 'mag' eten als je borstvoeding geeft.

Vochtvreter Wel eet je veel méér dan wanneer je geen borstvoeding geeft. Je lichaam heeft meer energie en voedingsstoffen nodig, en jij dus meer voedsel. Eet je gezond en gevarieerd en gebruik je je gezonde verstand, dan krijg je voldoende goede voedingsstoffen binnen. Varieer met groente en fruit, en wissel af tussen vis, peulvruchten, vlees en ei. Drink daarnaast voldoende. Je zult merken dat je vooral aan het begin van de borstvoedingsperiode meer dorst hebt, luister daarnaar.

Alcohol En nee, dan hebben we het niet over een fles rood. Alcohol is nou juist iets waarmee je moet oppassen: de schadelijke stoffen uit alcohol komen via borstvoeding bij je kindje terecht, aldus het Voedingscentrum. Drink dus liever geen alcohol zolang je borstvoeding geeft. Smacht je ernaar? Neem dan één glas – een standaard formaat, geen halve liter, wijsneus – vlak nadat je voeding hebt gegeven. Wacht vervolgens drie uur met voeden, dan is de alcohol uit je melk verdwenen. Lees ook: Acupunctuur en zwanger worden, (hoe) werkt dat?

Vette vis Ook op het aandachtspuntenlijstje van het Voedingscentrum: vette vis. Ja, (vette) vis is gezond. Maar schuif liever niet meer dan twee keer per week een haring, bokking of sardines naar binnen, en varieer. Er kunnen kleine hoeveelheden schadelijke stoffen in vette vis voorkomen, en sommige vissoorten bevatten een verhoogd gehalte aan metalen als kwik. Wil je ook niet te veel binnenkrijgen. Eet daarom ook liever geen rivierpaling, verse tonijnzwaardvis, tonijn, haai, makreel, snoek, snoekbaars en paling.

Kruiden Tot slot: keukenkruiden en specerijen kun je in principe gewoon gebruiken. Vermijd alleen aloë, senna en kava kava. Schadelijke stoffen in deze kruiden kunnen overgaan in de moedermelk. Wees ook voorzichtig met venkel en anijs. Baby's kunnen snel meer van bepaalde plantengifstoffen uit deze vrienden binnenkrijgen dan goed is. Drink daarom ook liever geen venkel- en anijsthee als je borstvoeding geeft. Beschuit met muisjes hoef je niet over te slaan – lord, bedankt –, daarin zitten veel minder plantengifstoffen dan in thee.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur

Alles bij de hand voor jou (en je baby)

‘t zal je bevallen