Acupunctuur en zwanger worden, (hoe) werkt dat?

Oh Baby!

Acupunctuur en zwanger worden, (hoe) werkt dat?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

16 maart 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Wil je zwanger worden, dan weet je – hopelijk – dat het verstandig is om gezond te eten, niet te roken, niet te drinken en, welja, af en toe seks te hebben. Dat ook acupunctuur kan helpen, is misschien minder bekend.

Eerst even een korte uitleg over acupunctuur. Dat er naalden bij komen kijken, weet je vast, nu nog wat die voor je doen. Acupunctuur is een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde, waarbij naalden in zogeheten acupunctuurpunten in je lijf worden gestoken. Lees ook: Welke vitamines heb je (extra) nodig als je zwanger bent? Waarom zou je? Waar dat goed voor is? Kort door de bocht: door de naalden op een bepaalde manier of op bepaalde plekken, zogeheten meridianen of energiebanen, te plaatsen, zou je de energiestroom in je lichaam beïnvloeden. Dat zorgt voor een betere energiebalans en een vermindering of het verdwijnen van geestelijke en lichamelijke klachten.

Baat het niet… Of het écht werkt, daarover verschillen de meningen. Sommige wetenschappers zeggen van wel, anderen wijten de afname van klachten aan een placebo-effect. Hoe dan ook, de Wereldgezondheidsorganisatie heeft acupunctuur erkend als officiële geneeswijze en miljoenen mensen hebben er baat bij.

Herstelwerkzaamheden Door naar acupunctuur wanneer je zwanger wil worden. Acupunctuur kán daarbij helpen. Het kan ervoor zorgen dat je hormoonbalans herstelt en dat energie vrij kan stromen, waardoor al je lichaamsfuncties optimaal werken. Acupunctuur zou bovendien je menstruatiecyclus kunnen reguleren, de eirijping en bloedcirculatie stimuleren, je immuunsysteem versterken en stress verminderen.

Vinger aan de pols Tijdens de eerste afspraak zal de behandelaar je uitgebreid naar je gezondheid, medische geschiedenis en leefstijl vragen. Schrik niet, ook je tong wordt bestudeerd en er zal aan je polsen worden gevoeld – allemaal om een diagnose te kunnen stellen. Vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld en mag je mogelijk al even op de behandeltafel plaatsnemen – je ondergoed mag je aan houden. Pijn zullen de naalden niet doen, je voelt hooguit wat getintel. Lees ook: Als je tijdens de bevalling in levensgevaar komt, kies je dan voor jezelf of je baby?

Advies Tot slot: er wordt geadviseerd zo'n zes tot acht weken vóórdat je gaat proberen zwanger te worden, te starten met acupunctuur. Zo bereid je je lichaam optimaal voor. Nog altijd geldt: garantie is er nooit en natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan we hier kunnen vertellen. Maar win eens advies in bij experts of je huisarts. En als het voor jou goed voelt, waarom niet?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen