Baby's baren op je 70ste? Binnenkort is het misschien niet meer zo gek

Oh Baby!

Baby's baren op je 70ste? Binnenkort is het misschien niet meer zo gek

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 februari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

9 februari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Florence David Richard, beeld Unsplash

Moeder worden op de leeftijd dat je ook oma zou kunnen zijn. Het klinkt nu misschien gek, maar het zou kunnen dat over tientallen jaren vrouwen na hun menopauze nog baby's krijgen. Nieuwsgierig hoe dit gaat? Wij zochten het voor je uit. Waarschuwing: medisch gebrabbel incoming.

Dat vrouwen niet voor altijd vruchtbaar blijven was je vast al bekend. Zo hebben vrouwen van 40 nog maar de helft zoveel kans om zwanger te worden dan vrouwen van 20. De wetenschap draait overuren om de biologische klok te verlengen tot tijdens en zelfs na de menopauze. Wanneer deze om het hoekje komt kijken hebben vrouwen namelijk (bijna) helemaal geen eicellen meer, en is de kans om op een natuurlijke manier zwanger te worden dan ook nihil. Dus ben jij bijna zestig en heb je nog zin in een blèrend kind, let dan effe op.

Eitje uitlenen Bij de eerste methode waar onderzoekers in doken wordt gebruik gemaakt van een eiceldonor. Die eiceldonor wordt vervolgens via IVF (in-vitrofertilisatie) bevrucht met sperma - van je eigen partner of een andere donor - en weer ingebracht in jouw baarmoeder. Vervolgens wordt met hormonen de menstruatiecyclus nageaapt, zodat je lichaam op de bevruchting reageert zoals die zou reageren vóór de menopauze. Een 70-jarige vrouw uit India beweert al bevallen te zijn op deze manier. Knap kunstje van die doktoren. 

Lees ook: Volop genieten van je kinderen, hoe dan?!

Ice, ice baby Eicellen bevriezen voor later hoor je wel vaker, maar heb je wel eens gehoord van je hele eierstok in de vriezer knallen? Tegenwoordig kun je in je vruchtbare jaren, denk aan midden tot eind twintig, een klein stukje van je eierstok weg laten nemen en laten opslaan in een vriezer. Op latere leeftijd, wanneer er bij jou misschien toch een kinderwens optreedt, kan dit weefsel weer ontdooid worden. De eicellen uit de stok moeten dan wel een soort van wakker worden gemaakt (ja, het zijn slaapkoppen net als wij) en deze worden dan gebruikt voor IVF. Op deze manier heb je bijna onbeperkte zwangerschapspogingen, al wordt er nog veel mee geëxperimenteerd.

Hoezo, té oud? Een andere manier om de biologische klok tegen te gaan is om de veroudering van je eicellen uit te stellen. Naarmate die ouder worden, raakt het genetisch materiaal binnen deze cellen steeds meer beschadigd. Dit is wat er uiteindelijk voor zorgt dat een eicel niet meer kan rijpen en daarmee onvruchtbaar wordt. Het schijnt Israëlische onderzoekers vorig jaar gelukt te zijn om eicellen van vrouwen in de veertig te laten lijken op die van twintigers. Dokter Klutstein, één van die onderzoekers, slaagde er namelijk in een van die verouderingsprocessen te stoppen, waardoor het schadelijke deel van DNA niet actief werd. Het eindresultaat: jongere eitjes. Je leeftijd neppen gebeurt dus blijkbaar niet alleen op dating apps. Kleine kanttekening: deze methode schijnt tijdens de menopauze niet meer te werken, dus je moet er wederom op tijd bij zijn.

Lees ook: Vitamines na de bevalling: welke heb je hard nodig?

Vervroegde menopauze Deze technieken zijn overigens niet alleen relevant voor de vijftigers, zestigers en - wie weet - zeventigers onder ons. 1 op de 100 vrouwen komt namelijk voor hun veertigste al in de overgang. Bij hen is de eivoorraad eerder uitgeput dan normaal, maar door de knappe koppen onder ons hoeft dat in de toekomst dus niet meer te betekenen dat het einde oefening is. Wij zetten ons vast schrap voor onze immense babyfever. Draaien je hersenen al op volle toeren door deze informatiedump? Dan komt er nu nog een schepje bovenop: in Griekenland zijn een paar onderzoekers erin geslaagd om twee vrouwen zwanger te laten worden van hun éigen eicellen. Dit deden ze door bloedinjecties in te brengen waar de rode en witte bloedcellen uit waren gehaald. Hier kwam geen man aan bod dus. Over girlpower gesproken. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Meer lezen