350 botten en 5.400 uur aan slaap: dit is je baby in cijfers

Oh Baby!

350 botten en 5.400 uur aan slaap: dit is je baby in cijfers

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 augustus 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

9 augustus 2022 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Je baby heeft veel meer botten dan jij als volwassene. En die mooie kijkers waarin je kan verdrinken, zijn bijna net zo groot aan als de jouwe. Een kleine op komst? Lees maar even, want dit is je baby in cijfers.

300 tot 350 Het aantal botjes dat je pasgeboren baby heeft. Stukken meer dan jij, want de gemiddelde volwassene heeft er 206. Best een logische verklaring voor trouwens: veel van die 350 babybotjes moeten nog aan elkaar groeien en vormen later dus een enkel bot. Lees ook: Perspraat: 'Over beenweeën hoor je nooit iemand, zo intens pijnlijk' 3.360 Je kan nooit te vroeg beginnen met het inslaan van luiers. Gemiddeld jas je er alleen al het eerste jaar van je baby 3.360 doorheen. Snap je waarschijnlijk meteen waarom er maandboxen verkocht worden. En waarom wasbare luiers steeds meer het ding lijken te worden. 5.400 Zoveel uren brengt die kleine zijn of haar eerste jaar slapend of duttend vol. Toevallig is het gevoelsmatig ook nét het aantal uur dat jij en de wallen tot op je knieën al wakker zijn omdat je druk bent met voeden, verschonen, wassen en troosten. En dat op herhaal. 44 Zoveel dagen kost het ouders in het eerste jaar aan misgelopen slaap, omdat het kroost ze wakker houdt. We snappen het ook best als je zegt: 'Het voelt eerder als een half leven.' 5 tot 10 seconden Slapende baby's kunnen zomaar even stoppen met ademen. Vijf tot tien seconden om precies te zijn. Doet je zelf ook even naar lucht happen als je dit voor het eerst ziet. Maar geen stress, dit is volkomen normaal. Adem in, adem uit. Lees ook: Adios siësta: 5 tekenen dat je peuter klaar is met zijn middagslaapje 60 keer per minuut Het tegenovergestelde van stoppen met ademen kan ook; na een stevig potje janken, haalt je baby makkelijk 60 keer ademhalen per minuut. Even een indicatie van hoe bizar veel dat is: jij zit goed bij een aantal van 6 tot 12 keer per minuut. 75% Je baby is niet in alles een miniversie van ons. Sommige lichaamsdelen zijn verhoudingsgewijs al megagroot. Kijk maar eens naar de kijkers van je kleine. Die zijn maar iets kleiner dan de jouwe. Bij geboorte zijn die al 75 procent van de uiteindelijke grootte. Wel eens opgevallen? Fijn dat we je de ogen konden openen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen