Oeps, vergeten: deze 5 filters wil je vaker schoonmaken dan je denkt

Lifestyle

Oeps, vergeten: deze 5 filters wil je vaker schoonmaken dan je denkt

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

21 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

21 januari 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Er valt zó veel schoon te maken thuis, dat we al gauw dingen vergeten. Of ja, we weten wel dat het moet, maar hoe vaak het eigenlijk zou moeten? Geen idee. Het is en blijft een rotklus, maar die rotklussen zijn wel heel erg belangrijk.

Hoe ruk het ook is, deze vijf filters – die je altijd vergeet schoon te maken – hebben vaker een schoonmaakbeurt nodig dan je denkt.

Lees ook: Wil je weten: zo kan je verwijderde WhatsApp-berichten alsnog lezen

Wasmachine Het filter van je wasmachine vangt allerlei dingen op die in het water zitten. Dit betekent dat het op een gegeven moment ook verstopt kan raken, en dat willen we niet hebben. Hoe langer je het schoonmaken uitstelt, hoe meer 'ie gaat stinken. En je was dus ook. Zorg daarom dat je het filter minstens een keer in het half jaar schoonmaakt. Je vindt 'm achter het klepje onderaan de machine. Laat eerst het water uit het slangetje lopen zodat de kamer niet vol water stroomt – been there, done that – en draai dan het filter los. Draai hem als hij weer schoon is wel goed vast, zodat er geen water kan lekken!

Vaatwasser Je vaatwasser heeft ook zo'n filter, en die kun je het best een keer per week of een keer per twee weken – ja zo vaak – schoonmaken. In het filter blijven vaak etensresten hangen, dus het allerbeste is om 'm na elke wasbeurt even om te spoelen om vieze geuren te voorkomen. Gebruik heet water en afwasmiddel om alle vettigheid te verwijderen. Zo gaat je machine een stuk langer mee.

Afzuigkap Je zou denken dat er alleen lucht door de roosters in je afzuigkap gaat, dus hoe vies kan dat worden? Think again. De filters komen vaak vol te zitten met vet, waardoor hij op een gegeven moment niet goed meer zuigt. Poets ze daarom een keer in de twee maanden. Sommige filters kunnen gewoon in de vaatwasser, maar het risico op beschadiging is dan wel groot. Je kunt ze ook grondig met wat ontvetter schrobben, of laat ze even weken in water met baking soda. Als je ze niet vaak genoeg schoonmaakt kan het vet brandgevaarlijk worden. Doen dus.

Lees ook: Guilty: dit betekent het als je vreemdgaat in je droom

Stofzuiger Er zijn wasbare filters en niet-wasbare filters. Voor allebei wordt aangeraden om ze elke maand schoon te maken, en ze een keer per jaar te vervangen. Zo gaat je stofzuiger een stuk langer mee. De wasbare filters kun je afspoelen met water en zeep, en laat je een of twee dagen drogen. Wel doen, want als je 'm nat in je stofzuiger doet, gaat 'ie kapot. Het niet-wasbare filter kun je alleen goed uitkloppen. Wedden dat je stofzuiger ineens veel beter werkt?

Droger De laatste, maar ook de belangrijkste. In de deur van de droger zit namelijk een bakje dat alle pluisjes van de was opvangt. Het is heel belangrijk om deze na iedere droogbeurt te legen. Een keer per maand moet je ook met je stofzuiger alle pluisjes die vastzitten in de rand verwijderen. De droger is de grootste veroorzakers van huisbranden, en in die gevallen is het filter vaak de oorzaak. De pluisjes vatten erg snel vlam. Daarom adviseert de brandweer ook om de machine niet aan te zetten als je van huis bent of als je slaapt, en altijd goed de veiligheidsvoorschriften te lezen.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Smaakt naar meer