Let op: blaffende honden bijten niet? Deze honden bijten juist wél

Lifestyle

Let op: blaffende honden bijten niet? Deze honden bijten juist wél

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

24 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

24 februari 2024 om 13:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Waarom lopen mensen altijd met een grote boog om Pitbulls heen, terwijl ze bij Golden Retrievers staan te springen om te aaien? Het lijkt wel alsof Cujo bij ons allemaal een soort angst heeft aangewakkerd voor grote, boze, gespierde honden. We zijn als de dood dat we ter plekke worden verslonden. Maar laten we eerlijk zijn, is deze angst eigenlijk wel rationeel?

SAP, een advocatenbureau voor letselschade, heeft een lijst samengesteld met de honden die het vaakst bijten - gebaseerd op de verhouding tussen aantal per ras en betrokkenheid bij letsel. Na dit artikel weet jij dus welke honden je beter kunt vermijden en welke je met een gerust hart kunt benaderen.

Top 10 En wat blijkt? Het aaibare imago van sommige rassen bedriegt, want zelfs in de top 10 vinden we een paar verrassend knuffelige kandidaten.

  • Pitbull Terriër

  • Rottweiler

  • Duitse herder

  • Dobermann Pinscher

  • Husky

  • Wolf-hondhybrides

  • Alaska-malamute

  • Chowchow

  • Bullmastiff

  • Duitse dog (ook bekend als de Deense dog)

Lees ook: Huh, nu je het zegt: kunnen huisdieren soms ook effe niet fit zijn? Niet meer aaien dus? Betekent dit dat je de verleiding moet weerstaan om die zachte vacht van een chowchow of husky te aaien? Niet per se. SAP benadrukt dat de persoonlijkheid van een hond veelal een reflectie is van het baasje. Ja, rassen zoals de rottweiler hebben van nature een wat agressiever karakter. Maar met de juiste opvoeding en genoeg ruimte om energie en agressie op een gezonde manier kwijt te kunnen – in tegenstelling tot opgesloten zitten in een klein appartement – hoeft er niks aan de hand te zijn. Er zitten al genoeg honden in het asiel die door vooroordelen over hun ras geen thuis kunnen vinden, en die best een knuffel kunnen gebruiken.

Moraal van het verhaal? Benader het aaien van onbekende honden - los van het ras - altijd met voorzichtigheid en check eerst bij de eigenaar of het oké is. Die kent zijn hond immers het best. Groen licht? Knuffel erop los.

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle