Huh, nu je het zegt: kunnen huisdieren soms ook effe niet fit zijn?

Lifestyle

Huh, nu je het zegt: kunnen huisdieren soms ook effe niet fit zijn?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

30 november 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

30 november 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

We zitten hartstikke midden in de herfst en dat is te merken: iedereen is ziek, verkouden of voelt zich steeds vaker gewoon 'even niet zo lekker'. De enigen die geen last lijken te hebben van de regen en de kou zijn onze huisdieren. Maar klopt dat wel?

Als een hond ziek is, is-ie waarschijnlijk elf jaar oud en komt de dood hem tegemoet. Ook je kat lijkt nooit even een mindere week te hebben – ze zijn er gewoon, die viervoeters. In jouw optiek, tenminste.

Katten- en hondenverkoudheid Want het spijt ons om je dit te vertellen, maar je huisdieren struggelen stiekem meer dan je denkt. De klachten zijn vaak gewoon net wat milder dan bij mensen, en daarom denk jij waarschijnlijk vaak dat je liever een kat zou zijn: heel de dag slapen, knuffelen en nooit een slechte dag. Helaas. Ze lopen een verkoudheid op dezelfde manier op als wij tweevoeters, namelijk door stress, onderkoeling of een afwisseling tussen een koude en warme omgeving. Of door een virus natuurlijk. Zo heb je bijvoorbeeld de kennelhoest bij honden en de niesziekte bij katten. Die verkoudheid uit zich vervolgens in traanogen, snotteren en niezen.

Vaak is zo'n katten- en hondenverkoudheid – net als bij ons – niets ernstigs en gaat het na een paar dagen vanzelf over. Het wordt wel een dingetje wanneer de verkoudheid overslaat naar de luchtwegen. Dat kun je merken als je huisdier benauwd is en moeite heeft met ademen. Even in de gaten houden, dus.  Effe niet zo lekker Maar wat nou als-ie geen traanogen heeft en niet snottert en niest, maar wél van het padje is? Dan kan je hond of kat ook gewoon even niet fit zijn. Ze zijn sloom, minder enthousiast dan normaal, eten minder en willen graag alleen liggen. Eigenlijk net zoals jij als je je niet lekker voelt.

Lees ook: Baasjes opgelet: deze dingen zijn mega giftig voor jouw kat of hond

Niks aan het handje als je viervoeter er vandaag even uit ligt, maar wel zo fijn als jij ook weet wanneer je wél in moet grijpen. Het is namelijk altijd goed om even langs de dierenarts te gaan, mocht de sloomheid en de verminderde eetlust langer dan één dag duren. Neem liever het zekere voor het onzekere, dan zijn ze er ook weer het snelst bovenop. Een lichtpuntje: de kans dat jij je hond of kat aansteekt met je verkoudheid is vrijwel onmogelijk. Hoef je je daar in ieder geval al niet meer schuldig over te voelen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer lezen van

Shop hier