Jakkes: dit zijn de 6 vieste plekken op kantoor

Lifestyle

Jakkes: dit zijn de 6 vieste plekken op kantoor

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

9 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

9 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Je hebt collega's die na de laatste slok thee hun mok direct in de vaatwasser parkeren, maar ook collega's wiens kaasplakken een eeuwigheid in de gezamenlijke koelkast verblijven tot iemand (lees: jij) met tranen in de ogen een niet te identificeren beschimmeld iets moet weggooien.

Ja, er zijn zeker schone en minder schone plekken op kantoor. Wij hebben even op een rij gezet waar de meeste bacillen zich graag nestelen. Altijd handig om te weten, toch?

1. Deurklinken Laten we met de grootste boosdoener beginnen: de deurklinken. Huisarts Dr. Dhaval Desai legt uit aan Huffpost dat ze veruit de smerigste plekken op kantoor zijn. Denk er maar eens over na: je gebruikt ze na een toiletbezoek, daarna loop je naar de kantine, naar de kamer van je baas… You get the point. Smetvrees ontwikkelen is overdreven, maar een extra wasbeurt voor je lunch, kan echt geen kwaad.

Lees ook: 10 plekken in huis die je altijd vergeet schoon te maken

2. Bureau Slecht nieuws: de volgende bacterie-hotspot kun je niet ontwijken. Of je nu een vast bureau hebt of een flexplek, je plek ontkomt niet aan de handjes van nieuwsgierige collega's of het speeksel dat je gratis bij je dagelijkse dosis kantoorroddel krijgt. Af en toe je werkplek afnemen met een desinfecterend doekje is geen overbodige luxe.

3. Gezamenlijke koelkast of magnetron In de keuken vind je zowel veel zichtbare als onzichtbare bacteriën. Iedereen die even binnenwipt om iets uit de koelkast te grijpen of restjes op te warmen, laat zijn sporen na. Plus, je raakt daar alles aan net voordat je gaat eten. Niet zeker of de schoonmaakploeg z'n werk doet? Handen wassen nadat je de magnetron gebruikt.

4. Toetsenbord Wist je dat er op elke 6 vierkante centimeter van een toetsenbord ongeveer 3000 bacteriën verstopt zitten? Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een baan waarbij ze gemiddeld zo'n 8 uur per dag (da's 2.000 uur per jaar!) achter een laptop zitten. En vooral degenen die hun lunch achter die laptop eten zonder hun handen te wassen, krijgen deze bacteriën dus rechtstreeks binnen.

Lees ook: Spic en span: hoe vaak moet je deze dingen in je huis eigenlijk schoonmaken?

5. Toilet Tja, de wc. Geen verrassing, maar zeker noemenswaardig. Fun fact: mensen chillen op openbare plee's vaak langer dan thuis. Dus ja, die dingen worden een vaak gebruikt en niet altijd even vaak gepoetst. Tip van de dag: zorg ervoor dat je het gebruik van je telefoon op de wc zoveel mogelijk beperkt en was daarna goed je handen.

6. Telefoon Over je telefoon gesproken: hij lijkt bijna wel aan je hand vastgeplakt, toch? Of je nu aan je bureau zit of naar het toilet gaat, hij is altijd in de buurt. Maar wist je dat deze gewoonte bijdraagt aan de verspreiding van wereldwijde infecties? Geef dat scherm dus regelmatig een goede schoonmaakbeurt en misschien is het toch beter om die appjes op de wc even te laten wachten...

Conclusie: die bacteriën zijn dus eigenlijk onvermijdelijk. Als je dacht dat je ze na aanleiding van dit artikel te slim af kon zijn, dan kom je van de koude kermis thuis. Tja, goed voor je weerstand, zullen we dan maar zeggen?

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle