Spic en span: hoe vaak moet je deze dingen in je huis eigenlijk schoonmaken?

Lifestyle

Spic en span: hoe vaak moet je deze dingen in je huis eigenlijk schoonmaken?

Nienke van Zutphen
Door

Nienke van Zutphen

Gepubliceerd op

27 april 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

27 april 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

fotografie Frank Brandwijk

We kunnen ons voorstellen dat met een emmer sop door je huis lopen niet je favoriete bezigheid is en dat je liever met een dekentje op de bank je favoriete serie binget. Maar van uitstel komt afstel en dat willen we ook weer niet. Daarom lekker bijhouden die handel. Hoe vaak je dat het beste kan doen, hebben wij voor je uitgezocht. Kun je toch effe wat langer op de bank blijven zitten.

Oja, de rest van jouw huishouden kan natuurlijk ook wat oppakken. Het is 2024, kan gewoon. Spoelbak In je afvoerputje verzamelen etensresten zich nog sneller dan dat je buurjongetje Pokémonkaarten verzamelt. Zorg daarom dat je elke dag het putje leeghaalt en de bak schoonmaakt met een sopje.

Lees ook: Spic en span: zo hou je een grote herfstschoonmaak

Koffiezetapparaat Dit geweldige apparaat is niet alleen onze favoriet in de keuken, hij is vanaf nu ook onze favoriet op de schoonmaakkalender. Bij dagelijks gebruik hoef je hem maar eens in de drie maanden te ontkalken. En af en toe het doekje dat je net voor de wasbak hebt gebruikt langs de buitenkant halen is een kleine moeite.

Koelkast Waarschijnlijk spreekt het voor zich, maar we herhalen het graag voor de schoonmaaknoobs onder ons: gooi bedorven producten weg! Dat maakt al een groot verschil. Haal daarnaast iedere week een doekje door de koekast, aan zowel de binnen- als buitenkant. En maar één keer in de drie maanden is het tijd voor de grondige schoonmaak. Kun je dat mooi tijdens het ontkalken van je koffiezetapparaat doen.

Douche De badkamer is ook niet onze hobby, sterker nog, ook wij vinden het meestal een klotetaak, maar jezelf wassen in een vieze ruimte is nog veel kloteriger. Hou het spic en span door minimaal om de drie weken de cabine grondig schoon te maken. Heb je een groot gezin? Dan ben je de sjaak, want dat staat de schoonmaakbeurt minimaal 2 keer per maand op je to-do list. Elke week is dan zelfs het beste. Maar hee, gewoon goed is goed genoeg.

Lees ook: Deze 8 dingen doe je altijd fout als je je huis schoonmaakt

Haarborstel Haarborstel wassen? Huh? Moet dat dan? Het antwoord is: ja. In je haar en op je hoofdhuid zit veel vuil dat tijdens het kammen in je borstel belandt. Elke week je borstel wassen is daarom helemaal niet zo gek. Misschien kom je dan gelijk van je vette haren af.

Beddengoed Niks is zo lekker als na een lange, drukke dag 's avonds in een fris bed stappen. Daarom mag je zeker deze stap in je schoonmaakroutine niet vergeten. In de winter is om de twee weken verschonen prima en in de zomer moet je iets meer moeite doen - moet je maar niet zoveel zweten - en is om de week het best voor een schone slaap. Als je veel zweet of last hebt van allergieën geef je misschien de voorkeur aan een ander schema waarin je vaker verschoont, en dat is natuurlijk helemaal prima.

Make-up kwasten Als je je kwasten niet wast kun je net zo goed ook je gezicht niet schoonmaken. Hoe vaak moet je je make-up kwasten dan schoonmaken? Net zoals bij de haarborstel geldt hier een basis van één keer per week. Gebruik je de kwasten heel intensief of heb je een gevoelige huid? Doe het dan zelfs vaker.

delen
Nienke van Zutphen

Nienke van Zutphen is geboren in 2002 (dat jaar dat de gulden de euro werd) en is tekststagiair bij &C. Ze herkent elk liedje van The Weeknd binnen 5 seconden, slaapt het liefst met haar knuffels en als ze chagrijnig is, heeft ze waarschijnlijk honger.

Meer van deze auteur

Meer lezen