Gevalletje nooit over nagedacht: dit is waarom er slierten aan een banaan hangen

Lifestyle

Gevalletje nooit over nagedacht: dit is waarom er slierten aan een banaan hangen

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

7 juni 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

7 juni 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Je kan een liefhebber van bananen zijn, maar je liegt als je zegt dat je de slierten ook lekker vindt. Ze zijn smerig, en die krengen verwijderen is ook een helse klus. Oké, nu we onze afkeer ervan hebben vastgesteld, vroegen wij ons af: hebben die slierten eigenlijk ook nut?

Het korte antwoord is ja. We geven je even een korte biologieles om het uit te leggen: de slierten heten officieel floëem bundels (lieve naam, dat dan weer wel) en gaan vaak gepaard met xyleem. Floeëmbundels en xyleem samen noemen we de vaatbundels van de plant. Deze zorgen ervoor dat er voedingsstoffen en water getransporteerd wordt over de plant. Zo wordt de plant in leven gehouden. De functie van de floeëmbundels is voedingsstoffen van boven naar beneden te transporten en die van xyleem - je raadt het vast al - om van beneden naar boven te transporteren.

Lees ook: Sorry, je moet wélk Italiaans product over je espresso martini gooien?

Brandende vragen Platform Huffpost sprak Nicholas D. Gillitt, specialist in fysische en anorganische chemie (wij moesten hem ook dubbel lezen, maar vertrouw ons maar dat hij veel weet over planten), om wat brandende vragen beantwoord te krijgen over deze slierten. Komen ze.

Kan je ze eten en zijn ze gezond? Gillitt: 'Natuurlijk, maar of ze smakelijk zijn is een andere vraag. Over het algemeen is elk gedeelte van fruit gezond, we eten ook de schil van appels en peren. Elke vezel is gezond.'

Zit er een verschil in de voedingswaarde met de normale banaan? 'Alhoewel floëem nog niet specifiek is getest, is het wel waarschijnlijk dat er een verschil zit in de voedingswaarde (met het bananenvlees).' Omdat de slierten een specifieke taak en structuur hebben, bevatten ze waarschijnlijk andere componenten en vezels, legt Gillitt uit.

Is het mogelijk om een banaan te kweken zonder deze bundels? 'Ja, het is potentieel mogelijk, maar als de floeëmbundels nodig zijn voor een adequate verspreiding van voedingsstoffen door de plant, en niet echt hinderlijk zijn, wat zou dan de drijfveer zijn?' Toegeven: daar heeft hij een punt.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen