Dit is waarom je een toxic relatie met je plant wil hebben

Lifestyle

Dit is waarom je een toxic relatie met je plant wil hebben

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

21 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

21 maart 2024 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Ben jij het type plant mom die alle planten een naam geeft? Of ben jij het type plant mom die negen van de tien keer überhaupt vergeet dat ze planten heeft? In dat laatste geval heb je geluk, want sommige planten gaan heel lekker op verwaarlozing.

Oké, we hebben het niet over het type nooit-water-geven-en-het-complete-bestaan-negeren van je plant. Het is eerder zo dat bepaalde plantensoorten juist heel goed tegen een stootje kunnen, en na dat stootje juist meer hun best gaan doen om te groeien. Als je niet veel tijd kwijt wil zijn aan de zorg van je planten, maar wel veel groen in huis wil, zijn dit soort planten dus perfect. Lees ook: Dit is volgens een Harvard-arts het beste ontbijt (en het heeft maar drie ingrediënten)

Tough love In de plantenwereld heeft men het over benign neglect: het gedrag of de tactiek van het negeren van een kwetsbare of soms zelfs ongewilde situatie waarvoor iemand wel verantwoordelijk is om mee te dealen. Bij een aantal plantensoorten is dit dé tactiek. In plaats van je plant helemaal vertroetelen, laat je hem gewoon bewust met rust, ook al vraagt 'ie om aandacht. Oftewel: beetje toxic gedrag vertonen is hier juist goed. De planten die daar geschikt voor zijn, zijn o.a. een Pothos, een slangenplant, een Dracaena, een Philondendron, een Monstera of een Chloropythum. Deze planten hebben over het algemeen weinig water nodig, en gaan niet gelijk dood als je ze even vergeet. Ze verliezen niet snel hun bladeren en laat z'n takken niet slap hangen. Vandaar dat je deze planten vaak in kantoorruimtes ziet, ze zijn erg zelfstandig en niet veeleisend.

Lees ook: Deze 7 dingen beschadigen je pan (en nee, we hebben het niet over die metalen vork)

Dit is hoe je het doet De tough love werkt in de praktijk als volgt: schud je plant. Pak 'm goed vast en beweeg hem – niet té hard – heen een weer, of loop een keer – zacht – door de takken heen. In de natuur beweegt een plant door de wind of door dieren die tegen de takken aan lopen. Als je dit nabootst worden de steel en de takken van een plant steviger. Om dezelfde reden is het niet erg als je soms een blad breekt of afknipt. Hierdoor kan je plant veel meer energie in z'n andere takken stoppen wat de groei juist bevordert.

Kwetsbare knakkers Deze aanpak is trouwens niet voor elke plant weggelegd. Probeer het bijvoorbeeld niet bij deze soorten: de orchidee, de Calathea, de Echeveria en de vredeslelie. Deze planten zullen al sterven als je de verkeerde kant op ademt, of als je ze één centimeter verplaatst. Heb je geen groene vingers: blijf dan weg bij deze planten. Heb je wél groene vingers: ze zijn in ieder geval een goede uitdaging. Overweeg het voorlezen van een verhaaltje aan de plant voor het slapen gaan, of een troon waar hij op kan staan.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Smaakt naar meer

Meer van deze auteur