Dit is volgens een Harvard-arts het beste ontbijt (en het heeft maar drie ingrediënten)

Lifestyle

Dit is volgens een Harvard-arts het beste ontbijt (en het heeft maar drie ingrediënten)

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

6 juni 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

6 juni 2024 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Anne Claire de Breij

Vaak als je op zo'n artikel klikt, is die 'ideale maaltijd' ineens hartstikke onhaalbaar, met te veel ingrediënten en een veel te ingewikkeld recept. Dat is nu eens een keer niet het geval, dit ontbijt heb je zo bij elkaar geraapt. Da's pas ideaal.

En dat vindt Harvard-arts Monique Tello ook. 'Ik ben een werkende moeder. Ik neem de trein naar m'n werk. Ik heb iets nodig wat snel, makkelijk en eenvoudig vervoerbaar is. Daarnaast moet het budgetvriendelijk zijn en me een paar uur lang verzadigd houden.' Tell me more, tell me more.

Het beste ontbijt De twee belangrijkste voedingsstoffen om je dag mee te beginnen, zijn eiwitten en vezels. Ga je daarvoor, dan kun je de croissants, wafels en bagels beter overslaan. Die missen die twee voedingsstoffen en zitten voornamelijk vol met geraffineerde koolhydraten. Kan gerust een keer, maar we hebben het nu even over het beste ontbijt.  Lees ook: Bewust en duurzaam koken terwijl het geld niet op je rug groeit? Met deze 3 tips lukt het

Die eiwitten heb je nodig om je spieren te voorzien van brandstof om de dag aan te kunnen, maar ook om je een verzadigd gevoel te geven en de spijsvertering op gang te krijgen. En wat is nou een betere manier om eiwitten binnen te krijgen dan een kommetje yoghurt? Dat is dan ook volgens Harvard-arts Monique hét beste ontbijt: yoghurt met bessen, een mix van noten, zaden en havermout. 

Doe er wat leuks mee Dat eet Monique naar eigen zeggen zelf ook elke dag, het liefst met IJslandse yoghurt. Die bevat het meeste proteïne. Tip van Flip: sla bevroren bessen, aardbeien en frambozen in. Dat is goedkoper en gaat langer mee. 'Fruit wordt ingevroren als het op z'n verst is, waardoor de kwaliteit en het vitaminebehoud sterker is dan vers fruit,' legt ze uit. Laat het de avond van tevoren even ontdooien en je kunt er 's ochtends tegenaan, want die bessen zitten vol met vezels en vitamine A, C en K. 

Wat je volgens de Harvard-arts vooral niét moet doen: granola en cruesli bij je yoghurt mikken. Kies liever voor ongezouten noten, geroosterd pompoenzaad en havermout. Maar doe vooral waar je zelf zin in hebt. 'T is ook jouw ochtend.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer lezen van Lifestyle

Meer van deze auteur