Scheelt weer een nieuwe: zo gaat de batterij van je iPhone langer mee

Lifestyle

Scheelt weer een nieuwe: zo gaat de batterij van je iPhone langer mee

Meike van Zandvoort
Door

Meike van Zandvoort

Gepubliceerd op

22 november 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

22 november 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

De meesten van ons doen rustig een aantal jaar met een telefoon – of dat nou een kwestie van moeten of willen is. Op zich prima te doen, als die batterijduur tenminste niet zo naar beneden zou kelderen na het eerste jaar. Maar waar een wil is, is een weg: met deze vier tips gaat de batterij wél lang mee.

Want heel leuk voor iedereen die afgelopen september bij de release van de iPhone 15 een spiksplinternieuwe roze variant heeft weten te bemachtigen, maar wij waren het niet. Doen we het maar gewoon met deze tips. Ook goed.

Red de batterij van je iPhone Een iPhone is gemaakt om zo'n vijf jaar mee te gaan en ook de batterij in de telefoon zou minstens een paar jaar op zijn best moeten werken. Hoe lang die daadwerkelijk zijn optimale capaciteit behoudt, hangt af van verschillende factoren. Logisch, maar dan is het wel zo fijn om te weten welke dan.

Tip 1: Geoptimaliseerd opladen Er is niets waar van de fabel van een aantal jaar geleden dat je een batterij kunt 'overladen', maar je kunt 'm wel belasten als je tot honderd procent oplaadt. Gelukkig is een iPhone daarin al een stapje verder met de functie 'Geoptimaliseerd opladen'. Deze feature houdt bij op welke tijdstippen je jouw telefoon meestal oplaadt, en wacht pas met volledig opladen tot het moment dat je hem bijna weer gaat gebruiken. Zo behoud je de levensduur van je batterij op lange termijn.

Lees ook: Blijkbaar heeft je iPhone een geheime knop, en hier zit-ie

Hoe je je iPhone zover krijgt? Ga naar 'Instellingen' en klik op 'Batterij', kies voor 'Batterijstatus en opladen' en zorg ervoor dat 'geoptimaliseerd opladen' is ingeschakeld.

Tip 2: Klaar met ski- en zonvakanties Of, nou ja: klaar met de kou- en hittegolven vooral. Dat zijn enorme boosdoeners voor een batterij, want als-ie te warm of te koud wordt moet een batterij harder en sneller gaan werken. Net als dat jij eerder uitgeput bent als je ineens harder en sneller moet gaan sprinten op de loopband, wordt hiermee ook de levensduur van de batterij verkort.

Het nieuwe plan van aanpak is simpel. Zorg dat je iPhone niet te lang in de zon ligt, leg er een shirt overheen als je op het strand bent en laat 'm niet achter in een hete auto. En zet hem uit als je je telefoon toch niet nodig hebt. Je batterij zal je dankbaar zijn. Ga je in een sneeuwstorm lopen, gebruik dan een thermisch hoesje. Die beschermt je telefoon tegen de kou.

Lees ook: Telefoon gestolen? Zo zorg je dat-ie altijd vindbaar is, ook zonder Find My IPhone

Tip 3: Zonder hoesje Maak jij je soms ook bijna zorgen om de temperaturen die je telefoon aanneemt tijdens het opladen? Dan kan het helpen om het er juist hoesje er even af te halen. Sommige telefoonhoesjes kunnen namelijk warmte vasthouden, waardoor je iPhone oververhit raakt en je batterij sneller leegloopt.

Om de levensduur van de batterij te verlengen, gaat het er vooral om dat de telefoon zo koel mogelijk blijft tijdens het opladen. Dus naast dat hoesje er even af te halen, kun je ook proberen om het gebruik van zware apps, zoals games, tijdens het opladen te vermijden.

Tip 4: Drukke apps en achtergrondactiviteit Ga in 'Instellingen' naar 'Batterij' en scrol naar beneden om even te controleren welke apps zich vooral schuldig maken aan het leegtrekken van de batterij. Misschien kun je die wat minder gaan gebruiken, of check even of de 'locatievoorzieningen' bij deze apps aan staan. Ook door die uit te zetten bespaar je batterij.

Lees ook: Je kind aan de smartphone? Dit is de beste leeftijd ervoor

Daarnaast verversen veel apps zich op de achtergrond, terwijl jij op dat moment niet eens je telefoon gebruikt. Handig voor jou, zwaar voor je batterij. Bij 'Algemeen' in 'Instellingen', kun je bij 'Ververs op achtergrond' bepalen welke apps dit mogen doen, of dat je 'm liever gewoon uitzet.

delen
Meike van Zandvoort

Meike van Zandvoort (2000) is tekststagiair bij &C en schrijft omdat ze verder voor geen meter kan rekenen. Ze aait elke kat die ze op straat tegenkomt, koopt het liefst elke dag een nieuw boek en wordt het allergelukkigst van een blauwe lucht.

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle