Je kind aan de smartphone? Dit is de beste leeftijd ervoor

Oh Baby!

Je kind aan de smartphone? Dit is de beste leeftijd ervoor

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

8 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

8 november 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Het blijft een lastig dilemma: vanaf welke leeftijd geef je je kind een smartphone? Is dat al vanaf een jaar of 9, of wacht je er liever mee tot de middelbare school? Je kroost altijd kunnen bereiken heeft een heleboel voordelen, maar voor je het weet zijn ze net zo reteverslaafd aan dat apparaat als de rest van de wereld. Daarom zoeken wij voor je uit wat wijsheid is.

Geloof het of niet, maar uit een onderzoek van KPN blijkt dat vijf procent van alle vierjarigen al hun eigen telefoon heeft. Ieder z'n ding, maar dat is wat aan de vroege kant als je het ons vraagt. Wel wordt de leeftijd waarop kinderen een eigen mobiel krijgen steeds lager, zo blijkt uit datzelfde onderzoek. Kinderen die in 2000 geboren zijn kregen gemiddeld hun eerste mobiel op 13-jarige leeftijd, terwijl kinderen uit 2004 al met 11 jaar hun smartphone in handen hadden.

Lees ook: Hup, tv aan en mond dicht: zo slecht is tv-kijken echt voor je baby

De beste leeftijd En dat laatste, dat is zo gek nog niet. Volgens specialiste mediaopvoeding Justine Pardoen is 11 of 12 jaar namelijk de beste leeftijd voor een eigen telefoon, zo vertelt ze aan De Volkskrant. 'Het is fijn om nog een halfjaar te hebben voordat de middelbare school begint, zodat je een kind actief kunt begeleiden in het gebruik.' De mediaopvoeding zelf begint al eerder, namelijk in de prepuberteit. Vanaf een jaar of 9 is het verstandig om te praten over wat je kind allemaal bekijkt op bijvoorbeeld YouTube, legt Pardoen uit. 'Kinderen die veel met hun ouders kletsen over online-ervaringen zijn beter beschermd tegen de eventuele schadelijke gevolgen ervan.'

Nieuwe wereld Los van de leeftijd, legt mediapedagoog Frederike Lems aan Oudersvannu.nl uit, moet je kind er zelf ook klaar voor zijn. Met een kersverse eigen telefoon gaat namelijk een hele nieuwe wereld open, waarin van alles en nog wat te bekijken valt. Daarom is het volgens Lems belangrijker dat je rekening houdt met de volgende drie vragen:

- Maakt je kind goede beslissingen? Reageert je kroost erg impulsief of denkt je kind juist lang na voordat-ie iets doet? Dit kan je helpen in te schatten wat zijn of haar gedrag in een groepsapp of op internet zal zijn.

- Hoe open is jullie band? Kan je kind met allerlei vragen en zorgen bij jou terecht? En vertelt je kind dan echt alles tegen je? Dit vertrouwen is belangrijk wanneer je kind om leert gaan met social media, dus ook dit is een punt om op te letten. 

- Hoe gaat je kind om met afspraken? Een kind heeft hulp nodig met het gebruik van een telefoon. Door regels wordt dit een stuk makkelijker. Denk aan een schermtijd afspreken of duidelijk maken dat wachtwoorden niet gedeeld mogen worden. Kan je kind zulke afspraken aan, of heeft-ie er lak aan en blijft-ie de grenzen opzoeken?

Heb je, na het beantwoorden van deze vragen, het idee dat je kind wel klaar is voor een telefoon? Dan heb je je antwoord. Neem je kind wel stap voor stap mee door de telefoon, is een andere tip van Lems. Laat bijvoorbeeld zien wat de telefoon allemaal kan, wat je kind mag en vooral ook wat nog niet mag. 

Lees ook: Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

Eigen keuze Lems benadrukt dat het vooral aan jou als ouder ligt wanneer jij denkt dat je kind er klaar voor is. Natuurlijk kunnen tips op het internet je helpen, maar niemand kent jouw kind zo goed als jijzelf. Vertrouw daarom op je kennis als ouders. Zolang je open en duidelijk blijft communiceren over de telefoon én de regels, moet het goed komen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Wil je ook lezen

Kind kan de was doen