Airfryerfriet vs. frituurfriet: wat is nou écht de gezondste optie?

Lifestyle

Airfryerfriet vs. frituurfriet: wat is nou écht de gezondste optie?

Sanne Roes
Door

Sanne Roes

Gepubliceerd op

3 mei 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Gepubliceerd op

3 mei 2023 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock

Tegenwoordig heeft iedereen en z'n moeder een airfryer in huis. En voor velen heeft die de klassieke frituurpan zelfs al vervangen. Friet uit de airfryer lijkt gezonder dan uit de frituurpan, maar is dat wel zo?

Naast de eeuwige friet x patat-discussie – het is friet – is er ook de airfryer x frituurpan-discussie gaande. 'Airfryers zijn tien keer gezonder,' versus 'Als je dan toch frituurt, moet je het goed doen ook.' Tijd om voor eens en voor altijd de knoop door te hakken: is airfryerfriet écht gezonder?

Lees ook: Wil je weten: deze fastfoodhacks maken het verschil bij je bestelling

Zo zit dat dus De airfryer is eigenlijk een mini-oven, vandaar dat je er bijna alles in kunt bereiden. De hete lucht circuleert in het apparaat waardoor jouw snacks lekker knapperig worden. Omdat er bij deze manier van frituren geen extra olie nodig is, bevat deze friet veel minder vet dan wanneer die uit de frituurpan komt. Dan zou je toch kunnen zeggen dat airfryerfriet gezonder is? Ja én nee.

Ja, want de friet bevat minder vet. Maar nee, omdat er bij het voorbakken van de airfryerfriet extra vet en zetmeel wordt toegevoegd om het knapperige effect te behouden. Hierdoor rijst het koolhydraatgehalte de pan uit. De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond.

De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben. Maar als het helemáál goed wil doen, kun je friet natuurlijk het best zelf maken. Snijd geschilde aardappelen in lange stukken en spoel ze af onder koud water. Kook ze voor zo'n tien minuten en pleur ze – afgekoeld en afgedroogd – in de oven óf in de airfryer. Ook ineens zo'n zin in friet? Bon appetit.

delen
Sanne Roes

Sanne Roes is geboren in 2000 (je weet wel, dat jaar dat de wereld zou vergaan maar toch gewoon bleef draaien). Ze komt uit de Achterhoek maar kan geen woord dialect verstaan, behandelt haar planten alsof het haar kinderen zijn en zingt regelmatig - tot grote ergernis van de buren - de longen uit haar lijf onder de douche.

Meer van deze auteur

Smaakt naar meer