Word een pro in airfryen: dit kun je beter wel en niet in dat ding stoppen

Lifestyle

Word een pro in airfryen: dit kun je beter wel en niet in dat ding stoppen

Ilse Derix
Door

Ilse Derix

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Gepubliceerd op

29 maart 2024 om 17:00

Bron / Fotografie

beeld Freepik

Tegenwoordig is de airfryer net zo'n vast onderdeel van de keuken als de koelkast. Bovendien zouden studenten zonder dit ding waarschijnlijk verhongeren. Deze keukenheld heeft zich een weg gebaand naar ons hart en nu kunnen velen onder ons niet meer zonder.

Maar hoe verleidelijk het ook is om er werkelijk alles in te mikken (want zeg nou zelf, het is gemakkelijk en vaak ook heel lekker), dat is niet altijd het beste idee. Wij loodsen je even door de do's en don'ts van het bakken met een airfryer.

Don’ts De airfryer wordt vaak geprezen als een alleskunner, maar niet álles smaakt er beter door. Hier zijn een paar dingen die je beter niet in dat apparaat kunt gooien:

  • Burgers Hoewel je airfryer de binnenkant van je burger in no time medium-rare kan maken, krijg je het maar moeilijk voor elkaar om een knapperige, gegrilde buitenkant te krijgen. Dus als je verlangt naar een sappige burger met een heerlijk donker korstje, zal de airfryer je niet bevallen. En laten we eerlijk zijn, een hamburger in dat ding gooien zorgt gegarandeerd voor een smeerboel.

  • (Nat) beslag Ondanks de verwoede pogingen van diepvriessnackfabrikanten om de airfryer op gelijke voet te stellen met de traditionele frituurpan, valt de realiteit toch anders uit. Een kroketje uit de airfryer is prima, maar uienringen of tempuragarnalen zullen niet zo knapperig worden zoals bij frituren in olie. En het beslag druipt overal in je pan, waardoor schoonmaken een regelrechte nachtmerrie wordt.

  • Bladgroenten Boerenkoolchips zijn een populaire gezonde snack. Maar, wist je dat de krachtige hete lucht ervoor kan zorgen dat lichtgewicht eten zoals boerenkool of spinazie letterlijk in rook kan opgaan? Voor die delicate bladgroenten kun je dus beter de goede oude oven gebruiken, tenzij je gaat voor een verbrande look (en smaak).

Lees ook: Airfryerfriet vs. frituurfriet: wat is nou écht de gezondste optie?

Do’s Maar genoeg over de don'ts, wat zijn nu echte parels in de airfryer? 

  • Spruitjes Ja ja, spruitjes en de airfryer zijn een match made in heaven. Kruid ze, gooi ze erin, en voilà: binnenin heerlijk zacht, buitenom perfect knapperig. Pluspunt: supergezond!

  • Falafel Die verrukkelijke kikkererwtenballetjes, ook wel bekend als falafel, floreren in de airfryer. Supersnel tover je een krokant korstje tevoorschijn, zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Laat die koekenpan maar lekker in de kast staan. Zeker als je grote hoeveelheden moet klaarmaken is de airfryer jouw redder in nood.

  • (Gepaneerde) kip Vlees is over het algemeen niet heel geschikt voor in de airfryer, maar kip is hier een uitzondering op. Dankzij het vetgehalte blijft de binnenkant verrukkelijk sappig, terwijl de buitenkant heerlijk knapperig wordt. Vooral gepaneerde kipfilets bloeien echt op in de airfryer: perfect gebakken, met een goudbruine, knisperende korst.

Nou, weet jij ook weer wat je vanavond in je airfryer kunt pleuren. Falafel misschien? Bon appetit!

delen
Ilse Derix

Ilse Derix (2002) is tekststagiair bij &C en een echte Limburgse. Ze kan niet genoeg krijgen van oude romcoms, is stiekem verliefd op haar jonge hond Moos en ze doet spontaan een dansje van blijdschap als ze iets echt heel lekker vindt (tot ergernis van haar tafelgenoten, oeps).

Meer van deze auteur

Meer lezen van Lifestyle