Kringverjaardagen en zeven andere Nederlandse dingen waar jij stiekem ook van geniet

Lifestyle

Kringverjaardagen en zeven andere Nederlandse dingen waar jij stiekem ook van geniet

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

15 april 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Gepubliceerd op

15 april 2024 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld Tom den Seldam

Bitterballen, rookworsten van HEMA, kortingsgekte – ons kikkerlandje barst van de eigenzinnige gebruiken. Pak die tompouce erbij en lees ze effe door, heb je nog wat te lachen met dit hondenweer op de maandagmiddag.

Ter ere van de nieuwe, plantaardige boter Room Beter, zetten Blue Band en Vjèze Fur de Nederlandse gewoontes in het zonnetje. Daar hebben wij – heel typisch – natuurlijk óók een mening over. 1. Kringverjaardagen 'Er is er een jarig, hoera, hoera.' Je kent het wel, als iemand z'n verjaardag viert is het weer zo ver. De hele familie komt over de vloer en gaat in een kring zitten. Grote kans dat je het niet eens bewust doet, het gebeurt gewoon. Paas de kaas maar door. 2. Waar praat je dan over op die kringverjaardagen? Klinkklare onzin. Tenminste, meestal dan. Wij Nederlanders zijn dol op een goede portie smalltalk. Hoe gaat het op school? Of op je werk? Heb je al die ene promotie binnengeharkt? En hoe is het in de liefde? De vragen, waar je eigenlijk niet op zit te wachten, krijg je altijd voorgeschoteld.

Lees ook: Wil je proeven: doei crompouce, meet the crookie

3. Culinaire hoogtepunten Er is geen feest zonder de oer-Hollandse kaasplank. Blokjes kaas (met een beetje geluk in verschillende soorten) gecombineerd met andere delicatessen zoals leverworst, metworst, zilveruitjes en komkommerschijfjes. Met vlaggetjes erin uiteraard. Hoewel jij misschien je horizon probeert te verbreden met zalmwraps en hummus, blijf je toch teruggrijpen op de klassieke borrelplank die op iedere verjaardag te vinden is. En het echte hoogtepunt van het feest is uiteraard afsluiten met goddelijke frituursnacks. Dan weet je pas echt dat je op een goede fuif bent.

4. Klappen in het vliegtuig Wellicht kijk jij liever uit het raampje wanneer dit gebeurt, maar dit tafereel is heel normaal voor de meesten. Hij zal er waarschijnlijk niks van horen in de cockpit, maar we zijn gewoon dolblij dat-ie ons weer veilig aan de grond heeft gezet.

5. Brood met hagelslag Hoe kan het ook anders, ons favoriete kostje. Er is niets Nederlandser dan een boterham met boter en hagelslag. Als je kind om een chocoladereep zou vragen voor het ontbijt verklaar je 'm voor gek, maar zodra het in kleine stukjes op een broodje zit is het ineens goed. Eh… Tja, het zijn tradities hè – daar stoppen we niet ineens mee.

Lees ook: Dit is waarom je altijd een vliegtuigstoel aan het raam moet boeken

6. Met een biro over de gracht Een Amsterdamse gewoonte is dit zeker – die kleine opdonders crossen de hele stad door. Denk eens aan dat knalrode wagentje dat in het zonnetje over een gracht rijdt, waar nog net niet voetgangers voor aan de kant hoeven te springen. Dat zal vast niet de reden zijn waarom je ze bijna nergens anders ziet rijden...

7. Feliciteer erop los 'Gefeliciteerd met je vader,' hoor je van elke gast die binnenkomt op de zoveelste verjaardagviering. Het is gewoon fatsoenlijk om iedereen te feliciteren, niets mis met wat meer vreugde. Dat klopt, maar dit gebruik is niet heel alledaags. In Amerika feliciteert ome John je echt niet met de verjaardag van je broer.

8. Glimlachen We horen je denken: er is toch helemaal niks raars aan glimlachen? Nee, dat is doodnormaal – maar dat ongemakkelijke lachje als je een onbekende tegemoet loopt is iets wat elke Nederlander wel herkent. Er komt geen woord aan te pas, te veel poespas. Met een lachje zijn wel al tevreden. Herken je jezelf in deze praktijken? Helemaal niet erg. Doe maar gewoon normaal, dan doe je al Nederlands, eh gek, genoeg.

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen