Dit is waarom je altijd een vliegtuigstoel aan het raam moet boeken

Lifestyle

Dit is waarom je altijd een vliegtuigstoel aan het raam moet boeken

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 april 2024 om 16:00

Gepubliceerd op

12 april 2024 om 16:00

Je koffers zijn al ingecheckt, je boardingpass is gedownload: je bent klaar om te gaan. Of toch niet? Want als je de verkeerde stoel hebt geboekt, loop je het risico om al snotterend en kuchend te landen op de plaats van bestemming. En dat wil je natuurlijk niet. 

De plek die je wél met een rotgang moet zien te bemachtigen is die naast het raam. En dat heeft een aantal redenen. Mijden met die hap Als je aan het raam zit tijdens je vlucht heb je namelijk de minste kans om onderweg een verkoudheid op te pikken, zo blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Dat komt omdat je op die strategisch gekozen plek het minst in aanraking komt met andere mensen. En dus ook met alle bacillen die ze met zich meedragen. In de middelste stoel kun je van zowel links als rechts aangestoken worden en in de stoel aan het gangpad ben je al helemaal de lul. Daar krijg je te maken met voorbijgangers die met hun viezen handen even de armleuning of hoofdsteun vastpakken, met alle bacteriële gevolgen van dien. Wil je niet.  Lees ook: Hoe je een goedkoop vliegticket fikst? Expert Jelmer de Boer geeft antwoord Naast alle medereizigers zijn ook stewards en stewardessen wandelende bronnen van besmetting. Zij hebben immers contact met alles en iedereen in het vliegtuig, inclusief al het personeel. Zo krijg je de bacillen van die hoestende man vier rijen voor je heerlijk meegeserveerd met jouw sandwich. Ook dit mijd je natuurlijk het beste als je aan de raamkant zit. Dat bevestigt ook biostatisticus en public health researcher Vicki Stover Hertzberg. Geen rozengeur en maneschijn  Maar het is niet alleen maar positief daar aan de raamkant. Om al deze voordelen van een plekje direct naast de wolken te ervaren moet je de hele vlucht op je plek blijven zitten. Dat wordt dus die kop koffie of dat glas wijn overslaan, want een plaspauze zit er niet in. En omdat je minder loopt dan je buren aan het gangpad, neemt de kans op trombose toe bij vluchten langer dan vier uur, weet Men's Health. Oftewel, dat wordt misschien toch een verkoudheid incasseren. Dan maar snotterend op vakantie. 

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen