Wil je proeven: doei crompouce, meet the crookie

Lifestyle

Wil je proeven: doei crompouce, meet the crookie

Laudonne Roos
Door

Laudonne Roos

Gepubliceerd op

5 april 2024 om 15:00

Gepubliceerd op

5 april 2024 om 15:00

Gewoon een croissant eten is passé, tegenwoordig serveren ze hele andere lekkernijen bij de koffie. Of je het nou hebt over de crompouce, cruffin of een cronaantje – zo gek als je het maar kan bedenken, het is er. Schuif die roze variant maar aan de kant, want er is a new girl in town: de crookie.

De lovechild van het croissantje en het koekje werd geboren in de Parijse bakkerij Maison Louvard. Hun Crookie, een croissant gevuld met Amerika's koekjesdeeg, ging uit het niets viraal. Voor je het wist werden TikTok en Instagram overspoeld met eigen recepten én testvideo's. In november 2022 experimenteerde de bakkerswinkel al met dit recept, maar sinds begin dit jaar is het balletje wereldwijd gaan rollen.

Lees ook: De crompouce heeft een nieuwe naam, en we weten nog niet helemaal wat we ervan vinden

Er zijn nog veel meer gekke creaties ontstaan sinds de crompouce: croissantbrood, pizzacroissant, cretzels, tacros. Alles is geoorloofd in de bladerdeegwereld. Gebakjes zijn altijd een hit op sociale media, dus tis niet gek dat video's waar mensen op zoek gaan naar de Franse delicatesse goed worden bekeken.

De cookie-croissant valt dus in de smaak. 'Ik raad je wel aan om 'm met een vriend te eten, want het is echt veel om in één keer te eten,' zegt TikTokker Jess tijdens haar taste test. Maar wij snappen wel als jij 'm helemaal niet wil delen, hoor. Daar is-ie veel te lekker voor.

Zo doen ze het Ingewikkeld is het niet, je hebt maar twee ingrediënten nodig: koekjesdeeg en een croissant. Ook in Frankrijk houden ze het simpel. Bij Maison Louvard maken ze hun croissants vers from scratch, die ze vullen met de cookie dough in en buiten de croissant. Het eindresultaat: een echte lekkernij.

Je hoeft niet hélemaal naar Parijs af te reizen voor deze knapperige traktatie, Hij is gewoon te krijgen in ons eigen Kikkerlandje, bij bakkerij Lourens in Amsterdam. Zien we je daar?

delen
Laudonne Roos

Laudonne (2002) is tekststagiair bij &C en een ware 'geek'. Ze is een echte filmfreak, zeker als het gaat om de Harry Potter-films. Hoewel de boeken natuurlijk beter zijn. Als ze geen films kijkt geeft ze haar hele salaris uit aan make-up en skincare bij de Sephora.

Meer van deze auteur

Meer lezen