Dit is waarom je zoveel over Katinka uit De Verraders en een of andere (vermoorde) kat leest

Entertainment

Dit is waarom je zoveel over Katinka uit De Verraders en een of andere (vermoorde) kat leest

Florence David Richard
Door

Florence David Richard

Gepubliceerd op

29 maart 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld RTL

Gepubliceerd op

29 maart 2023 om 14:00

Bron / Fotografie

beeld RTL

Kunstenares Katinka Simonse, beter bekend als haar artiestennaam Tinkebell, doet mee aan dit seizoen van De Verraders. Daar is de aandacht op haar gevestigd omdat ze een hard en slinks spel speelt, maar er is ook iets met een kat. Een vermoorde kat. We gaan het je uitleggen, maar bereid je voor: het is een vrij apart verhaal.

In het programma waarin we achttien bekende Nederlanders zien strijden om een zilverschat, zagen we Katinka een sluw spel spelen toen ze medeverrader Sander naar huis wou sturen. Dat is echter niet de enige reden waarom mensen zo los gaan op social media. Om die ophef te begrijpen nemen we je even mee naar het jaar 2002, toen Katinka een ietwat bijzonder kunstwerk ontwierp.

Lees ook: On today's episode of prins Harry versus zijn familie: 'Ze hebben informatie achtergehouden'

Een kunstwerk to die for My Dearest Cat Pinkeltje, zo heet het kunstwerk dat in 2004 wereldwijd bekend werd. Niet omdat het zo'n mooi schilderij van Katinka's kat was, maar om een iets andere reden. 'Mijn liefste kat Pinkeltje kon niet alleen thuis gelaten worden. Maar ik moest vaak de deur uit, wat haar depressief maakte. Ik deed wat ik kon om te helpen en wurgde haar,' schreef Katinka destijds op haar website Tinkebell.com over haar ongeneeslijk zieke kat. 'Ik maakte een prachtige tas van haar huid. Nu kan ze altijd bij me zijn.' Ja, dat lees je goed. Op de website zijn overigens ook foto's te zien van het hele proces.

De kunstenares vond het beter om zelf een eind te maken aan haar kattenleven dan het beestje in te laten slapen bij de dierenarts. Het voelde 'eerlijker, en meer eervol om het zelf te doen', vertelt ze, aangezien haar kat als de dood was voor de dierenarts.  Met het kunstwerk wilde Katinka aandacht oproepen voor hoe tegenstrijdig het is dat we het geen enkel probleem vinden om bijvoorbeeld varkens of koeien te doden voor onze consumptie, maar we het bij huisdieren een totaal ander verhaal vinden. Het is dus een protest tegen de dubbele moraal die daar geldt.

Flinke dosis haat Tot op de dag van vandaag ontvangt Katinka doodsbedreigingen en haatmail naar aanleiding van die actie. Veel mensen begrijpen ook niet waarom ze mee mag doen aan De Verraders en dit is niet de eerste keer dat mensen zich fel verzetten tegen de kunstenares: in 2021 worden haar wachtwoorden gehackt en haar woonadres achterhaald, en roept hackersgroep Anonymous zelfs 'Operation Kill Tink' tot leven. Tegen mensen die haar bedreigen doet Katinka nu aangifte. Ze post onlangs een aangiftebrief op Instagram vanwege belediging, bedreiging en opruiing. Hierin waren een paar haatmails opgenomen met de woorden 'achterlijk', 'gestoorde tering psychopaat' en 'facking eng'. Laten we zeggen dat te stellen valt dat niet iedereen fan is van haar kunst.

delen
Florence David Richard

Florence David Richard is tekststagiair bij &C en een twintigjarig jonkie. En ja, David Richard is een achternaam. Ze is afkomstig uit het mooie Twente, maar heeft het accent daar achtergelaten (denkt ze zelf). Ze slurpt chai lattes weg alsof haar leven ervan af hangt en laat de zon – iets te – sterk haar humeur bepalen.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen