Juicekanalen en ik hebben één heel belangrijk ding gemeen

Column

Juicekanalen en ik hebben één heel belangrijk ding gemeen

Carmen Felix
Door

Carmen Felix

Gepubliceerd op

20 september 2022 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Gepubliceerd op

20 september 2022 20:00

Bron / Fotografie

fotografie Aisha Zeijpveld

Het gemiddelde juicekanaal en ik hebben één heel belangrijk ding gemeen: we zijn hartstikke schijnheilig.

Juicekanalen omdat ze bepaalde roddels die levens kunnen verwoesten aan het licht brengen omdat 'het anders toch wel zou uitkomen' of 'omdat iemand in bescherming genomen moet worden' en ik omdat ik het veroordeel en er tegelijkertijd van smul. Het grote verschil tussen mij en de juicekanalen is echter dat de impact van wat ik lees stukken minder groot is dan de impact van wat zij delen over BN’ers. Die impact wordt soms flink onderschat. Ook door mij.

Ik ben heel erg van de school 'bekende mensen zijn ook maar mensen'. Je weet wel: mensen met een hart, een privéleven, obstakels, geheimen, lijken in hun kast – mensen. Hun manco is alleen de lamp die voortdurend in hun gezicht schijnt en al hun moves on- en offline in de gaten houdt. Als ik een keer uit m’n slof schiet en voor het chipsvak naar m’n vriend sis dat ik hem echt even helemaal zat ben vandaag, dan krijgen we hoogstens een vuile blik van de vakkenvuller die gewoon rustig z’n shift probeert door te komen. Als Chantal Janzen loopt te sissen en sneren tussen de paprika ribbels, is de kans groot dat zo’n vakkenvuller opeens een spion voor een roddelgeile Carrie Bolderkar blijkt te zijn. Sta je dan mooi tierend op het internet. Van dat filmpje kom je vervolgens nooit meer af. Een smet op je imago en carrière, terwijl dat bij mij gewoon 'een slechte dag' zou zijn.

Het domme is: ik volg al die kanalen en ik smul er toch maar mooi van. Maar tegelijkertijd erger ik me ook dood aan de 'holier than thou'-houding van bijvoorbeeld zo’n Yvonne, die destijds meedeed aan de ‘ontmaskering’ van vreemdganger Waylon in de kraamperiode van z’n vriendin Bibi. Toen ze kritiek kreeg op de timing was haar respons dat ze het juist uit respect en liefde voor Bibi bekend had gemaakt, die moest natuurlijk weten wat voor een buiten de deur pissende hond haar vent was. En dat laatste is waar, maar die houding van 'ik ben de brenger van dit belangrijke nieuws wánt ik heb het beste met dat arme meissie voor is walgelijk. En een grote leugen. Het is je verdienmodel. Je verdient er letterlijk geld mee. Hoe juicier de juice, hoe meer mensen een abonnementje nemen.

Het zou wat mij betreft al flink schelen als juicekanalen stoppen met pretenderen dat ze een moraal hebben en dingen uit de goedheid van hun hart bekendmaken. Als je het echt zo goed voorhebt met mensen die bedonderd zijn of slachtoffer van misbruik en andere criminele activiteiten zijn die toevallig bij je juicekanaal passen, contacteer ze dan privé. Of: laat de bullshit achterwege en presenteer je zoals je bent, als een smerig roddelkanaal zonder mores, zonder pretenties, met maar één doel: de showbizz ontwrichten. Daar kan ik dan tenminste nog een (vies aanvoelend) soort respect voor hebben.

delen
Carmen Felix

Carmen Felix (35) is freelancejournalist, fervent twitteraar en schreef het boek Je kunt het ook nooit goed doen. Ze is onlangs moeder geworden van dochter Vesper. Elke maand schrijft ze een column voor &C Magazine.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen