We worden als Neo uit de Matrix leeggetapt voor ons geld

Column

We worden als Neo uit de Matrix leeggetapt voor ons geld

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

16 oktober 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

16 oktober 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Je moet tegenwoordig voor alles een abonnement afsluiten. Waar je vroeger een app kon kopen voor 2,99 kost het nu 11,99 per maand of 36,99 per jaar om je foto's een gezellig filter te geven of je scheermesjes in de brievenbus te ontvangen.

Als we zo doorgaan werken we straks alleen nog maar voor onze abbo's. Doe je er niet aan mee? Dan krijg je een vercrackte advertentie van een jonge man met een 4-weekse cursus om miljonair te worden te zien. De opties om het product in 1 keer te kopen is er zelden meer. En vaak betaal je maandelijks puur voor het gebruik van hetzelfde product. Je krijgt niet elke maand een nieuwe app.

Van 2011 tot 2019 groeide de abonnementen-economie met ruim 300%. De pandemie heeft deze trend versneld en in 2021 had de wereldwijde markt voor e-commerce met abonnementen een waarde van 73 miljard dollar bereikt. De verwachting is dat ze in 2026 900 miljard dollar zal bereiken.

Waar gaat dit naartoe? Mercedes introduceert een abonnement waardoor elektrische auto's sneller kunnen optrekken. Noot: een gemiddelde Mercedes auto kost alleen al 72.900 euro. En LG heeft aangekondigd te werken aan abonnementen voor huishoudelijke apparaten. Het web van maandelijkse betalingen wordt steeds groter. En ons overzicht daarop steeds troebeler. Want wie houdt het nog bij? We worden als Neo uit de Matrix leeggetapt voor ons geld.

Het is tijd om deze wildgroei aan subscriptions te stoppen. Want alles kan achter een premium abonnement opgesloten worden. Wil je een zachte bank? Een vaatwasser die stil is? Of gordijnen die het licht 100% tegenhouden? Het is het creëren van een tekort dat er in de eerste plaats niet zou moeten zijn. Daarom hou ik me vast aan mijn oude koelkast die mijn mayonaise koud houdt zonder daar 11,99 per maand voor te betalen.

delen
Tess Milne

Tess Milne (35) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (5) en Skye (2).

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen

Wij hebben de allerleukste producten voor jou en je wonderspruit op een rijtje gezet!