Effe b(l)ijtanken: dit is waarom sommigen benzine lekker vinden ruiken

Body & Mind

Effe b(l)ijtanken: dit is waarom sommigen benzine lekker vinden ruiken

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 november 2022 20:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

Gepubliceerd op

19 november 2022 20:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Pexels

Waar de een met man en macht probeert niet te ademen tijdens het tanken, staat de ander enthousiast die benzinegeur te inhaleren. Verschil moet er zijn. Maar hoe komt het dat sommigen de lucht van benzine zo lekker vinden? 

Benzine is een cocktail van veel ingrediënten, maar met al die namen zullen we je niet vermoeien. De stof die een belangrijke rol bij de geur van benzine speelt, is benzeen. Die zorgt namelijk voor de zoetigheid die je neusgaten inkriebelt. In 1800 en 1900 stopten ze deze stof zelfs in aftershaves en douchemiddelen. Maar toen ze erachter kwamen dat die schadelijk is, zijn ze daarmee gestopt. Hoe ouder, hoe wijzer zullen we maar zeggen.

Lees ook: Heb je een relatie nodig om gelukkig te zijn? Misschien heb je wel een relatieverslaving

Psychologische souvenir  Maar dat verklaart nog niet waarom sommigen zo lekker gaan op benzeen in de neusgaten. Dat alles blijkt een psychologische verklaring te hebben: vroeger was je misschien urenlang onderweg naar een vakantiebestemming, inclusief de welbekende plas- en eetpauze bij een tankstation. Maanden later, als je weer eens bij een benzinepomp stond, kwamen die aroma's vrij en popten de herinneringen aan de vakantie weer op. En door die associatie ervaren sommigen de geur van brandstof als lekker.  

Geen benzinegeur, wel vet lekker

Lichaamsverzorging Doucheschuim 'Musk'
8 ,50

Vluchtlucht Naast benzine zijn ook verf, terpentine, haarlak en lijm favoriet onder sommige neusgaten. Geurhistoricus Caro Verbeek vertelt aan Quest dat dat allemaal vluchtige stoffen zijn. Daarmee bedoelt Verbeek dat wanneer je deze geuren inademt, je een portie dopamine tot je krijgt en je in een korte roes belandt. Door deze vorm van ontspanning denkt je brein dat deze geur lekker is, en jou een aangenaam gevoel geeft. Dat kan kloppen, maar echt gezond is benzinesnuiven niet.  

Lees ook: Gefeliciteerd, vriendin! November-kinderen zijn betere vrienden

Sein van hoofdpijn Zeker, er zijn ook genoeg mensen die het liefst de andere kant oprennen wanneer deze geur vrijkomt. Deze personen linken de reuk aan een waarschuwingssignaal, waardoor de geur een negatieve associatie heeft. Volgens Verbeek hebben de stoffen in benzine, zoals tolueen, een sterk – vaak negatief – effect op hen. De geur is bijvoorbeeld misselijkmakend, of ze krijgen pijn in het koppie. Dat deze mensen een intern waarschuwingssein oppikken is geheel terecht als de stof in grote mate voorkomt. Benzeen is niet voor niets uit de douchemiddelen gehaald. Volgens GGD Rotterdam blijkt dat het inademen van deze stof kan zorgen voor vermoeidheid, hoofdpijn, slaperigheid, duizeligheid of in ernstige gevallen bewusteloosheid. Maar, in de buitenlucht komt de hoeveelheid van benzeen weinig voor. Dus als je niet als een malle aan de tankdop snuift, dan kan het vullen van je auto met brandstof geen kwaad.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Veel leesplezier

Voor je body & mind