Zo voorkom je beschadigde borsten tijdens het sporten

Body & Mind

Zo voorkom je beschadigde borsten tijdens het sporten

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 april 2024 om 15:00

Gepubliceerd op

2 april 2024 om 15:00

Wie zich regelmatig in de sportschool begeeft, neemt een aantal spelregels in acht: neem een handdoek mee, een flinkgevulde waterfles, een upbeat playlist en een slotje voor je kluis. Maar er is nóg een zeer belangrijk detail: een goede sportbeha. Je investeert wellicht liever in een paar goede sportschoenen, maar dat nemen je titties je niet in dank af.

Doe je vriendinnen geen pijn En dat is fout, hartstikke fout! Want al denken we goed voorbereid de sportschool te betreden, verdienen juist je borsten de allermeeste aandacht - wil je ze niet beschadigen. Tijdens alle oefeningen hou je rekening met de juiste spanning, het juiste gewicht, de juiste intensiteit en de juiste spiergroep. Maar je borsten dan? Juist ja, die wil je niet beschadigen. Ook al heb je een flinke of een zeer bescheiden bos hout voor de deur. Je vriendinnen verdienen de broodnodige aandacht. 

Lees ook: Join the hangtietclub: 9 redenen waarom je borsten gaan hangen

Zoveel bewegen je borsten Volgens een recente studie aan the University of Portsmouth draagt ruim 44 procent van de vrouwen die regelmatig naar de sportschool gaat, géén sportbeha. Handige keuze? Nee zeker niet. Want het onderzoek toont aan dat je borsten tot gemiddeld 14 centimeter hoogte kunnen bewegen, wanneer je ze niet ondersteunt met een beha tijdens het sporten. Dit geldt niet alleen voor vrouwen met een flink gevulde beha. De onderzoekers ontdekten dat zelfs vrouwen met een cup A zonder sportbeha tijdens het sporten hun borsten tot 40 mm van de 'normale' stand hebben. Lees ook: Tietengids: welke bh past het beste bij de vorm van jouw borsten? Onherstelbare schade Onze borsten bevatten geen spieren en zijn slechts goed gevulde zakjes met vet, klieren en bindweefsel. Dat betekent dat wanneer er iets beschadigt raakt, het niet terug te draaien is. Dit is onherstelbare schade (tenzij er een operatie aan te pas komt). Dit omdat onze borsten niet elastisch zijn en geen spieren bevatten die kunnen samentrekken en uitrekken. Daarom is het hartstikke van belang dat - welke sport je ook doet - je niet voor een sexy crop topje gaat, maar in de basis gaat voor een goede sportbeha. Dat hoeft je geen flinke duit met geld te kosten, maar laat je goed adviseren en spring wat op en neer in het pashokje.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen