Friends in de herhaling: series opnieuw kijken is goed voor je

Body & Mind

Friends in de herhaling: series opnieuw kijken is goed voor je

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

7 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld pexels

Gepubliceerd op

7 april 2024 om 15:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld pexels

Effe eerlijk: hoe vaak heb jij je favoriete serie opnieuw gekeken? Vijf keer? Tien keer? Zet nog maar een keertje aan dan, dat blijkt verdomd goed voor je te zijn.

Je herkent het of je herkent het niet: dat heerlijke gevoel dat je krijgt als je 'jouw' serie voor de zoveelste keer opzet. Maakt niet uit dat je Rachel uit Friends woord voor woord kan citeren. Of dat je alle scènes uit The Office zou kunnen uitschrijven. Soms is het gewoon even nodig om je vertrouwde kijkvoer te herbingen, blijkt uit onderzoek van magazine Time

Lees ook: Podcasts parels: dit zijn de luistertips van deze week #18

Easy peasy Een nieuwe serie tot je nemen kost namelijk moeite. Het kiezen alleen al is een hel. En dan moet je ook nog de personages leren kennen en wennen aan de verhaallijn. Na een hele dag buffelen en informatie tot je nemen, past die nieuwe info er niet altijd bij in je hoofd. Een oude favoriet kijken is dan een manier om even te ontspannen en je batterij op te laden.

Gewoontedieren Wat de boer niet kent, kijkt hij niet. Zo zit het niet helemaal, maar de waarheid ligt daar niet ver vanaf. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we graag vasthouden aan onze gewoontes. Komt omdat we dan weten wat we kunnen verwachten. Er is niets zo knudde als tijd steken in een serie om er vervolgens achter te komen dat je het verhaal volkomen ruk vindt, de personages niet uit te staan zijn en het script gewoonweg poep is. Weer een avond van je leven kwijt. Met de series die we al kennen, gebeurt dit niet. Superhandig. 

Nooit meer alleen Series kunnen ervoor zorgen dat je je niet alleen voelt. Klinkt misschien een beetje sneu, is het niet. Een serie kijken geldt namelijk als sociale interactie (en daarvoor hoef je niet eens tegen je scherm te praten). Door te kijken naar fictionele personages krijg je een gevoel van samenzijn, zonder het gevaar van afwijzing of de druk van afspraken plannen, blijkt uit dit onderzoek. Fictieve personages kunnen we zien wanneer we maar willen, zonder afspraak. Volkomen veilig dus.  Lees ook: Koninklijke aankondiging: dit is wanneer de Videoland-serie Máxima te zien is

Sociaal snacken Je deel van een community voelen door fictionele verhalen en personages noemen psychologen sociaal snacken. Korte, positieve momenten die je dagelijks het gevoel kunnen geven dat je erbij hoort. Want eerlijk: het voelt best alsof jij en Lorelei besties zijn. Denk daar maar aan als je voor de achtste keer de pilot van Gilmore Girls opzet. Dat gevoel hebben we allemaal weleens nodig en is helemaal niet gek. Hup, in de herhaling die lievelingsserie.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets. Katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen, verruilen het diner maar al te graag in voor een snackbox van de lokale friettent en dragen heus weleens wat anders dan pastel. Wees maar niet bang.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen